• Διεθνής πολιτική

    Πομπέο: Νέα πυρά κατά της Κίνας – Θα πληρώσει το τίμημα για την πανδημία

    Μάικ Πομπέο


    Νέα ανοικτή επίθεση κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε συνέντευξή του, τόνισε ότι η το Πεκίνο θα πληρώσει το τίμημα για την πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει τις ΗΠΑ και μεγάλο μέρος του πλανήτη.

    Αφού τα έβαλε με τον ΠΟΥ ο Πομπέο έστρεψε τα πύρινα βέλη του κατά της Κίνας και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο The Hill προειδοποίησε ότι η τιμωρία της θα γίνει αισθητή με μια αλλαγή των σχέσεων με το Πεκίνο. «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα τους βάλει να πληρώσουν ένα τίμημα (για την πανδημία)», είπε ο Πομπέο. «Το βλέπω, όπου πάω, κάθε υπουργός Εξωτερικών με τον οποίο μιλά αναγνωρίζει αυτό που έκανε η Κίνα στον κόσμο», είπε.

    Προ ημερών ο Πομπέο καταδίκασε την Κίνα για τις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον εκφοβισμό άλλων ασιατικών κρατών της περιοχής, ενώ τώρα εξακόντισε νέα πυρά για τον ρόλο της στην πανδημία του κορωνοϊού. «Είμαι πολύ βέβαιος ότι ο κόσμος θα βλέπει διαφορετικά την Κίνα και θα την αντιμετωπίζει με εντελώς διαφορετικούς όρους απ’ ό,τι πριν την καταστροφική κρίση», είπε.

    Η κυβέρνηση Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Δεκέμβριο του 2017 την Κίνα «μεγάλο στρατηγικό ανταγωνιστή» που «θέλει να εκτοπίσει τις ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού, να απλώσει το κρατικό οικονομικό της μοντέλο και να αναδιατάξει τα πράγματα στην περιοχή προς όφελός της». Κι όπως είπε ο Πομπέο η Κίνα θα παραμένει κορυφαίο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο ο Τραμπ.

    Η στρατηγική της κυβέρνησής του κατά της Κίνας είναι, όπως τόνισε, να συνεχιστεί η πολιτική πίεσης προς το Πεκίνο «για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια δίκαιη, ισότιμη σχέση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Στην παρούσα φάση ο Τραμπ λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ ούτε να προχωρήσει στην επόμενη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ