• Διεθνής πολιτική

    ΟΗΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης καλούν τη Βρετανία να επανεξετάσει το σχέδιο για απελάσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

    • NewsRoom
    Αφγανιστάν: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για αποτίμηση ανθρωπιστικών αναγκών

    Φίλιπο Γράντι- Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ


    Ο ΟΗΕ και ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιό της για απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα, αφού το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο.

    Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει το σχέδιό του για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα έχει επιβλαβή αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των προσφύγων.

    Σε κοινή δήλωσή τους, ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει πρακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις άτακτες ροές μεταναστών και προσφύγων.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε χθες, Δευτέρα, να αρχίσει μέσα σε 10 με 12 εβδομάδες να στέλνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, καθώς η άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου υιοθέτησε νομοθεσία που καθυστερούσε για εβδομάδες εξαιτίας προσπαθειών για να αλλάξει το σχέδιο.

    Επίσης, στο Στρασβούργο, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάικλ Ο’Φλάερτι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλει να μην προχωρήσει σε απελάσεις ανθρώπων βάσει του σχεδίου της για τη Ρουάντα και να επανεξετάσει το πλήγμα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που συνιστά αυτό το νομοσχέδιο». Το Λονδίνο είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός θεσμού που συνασπίζει 46 κράτη μέλη.

    Διαβάστε επίσης:

    Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι πιο δυνατή από ότι πριν από 5 χρόνια

    ΕΟΦ: Νέος κατάλογος με φάρμακα σε έλλειψη

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα ζητά η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς



    ΣΧΟΛΙΑ