• Διεθνής πολιτική

    Michael Bloomberg: Ο κορυφαίος φιλάνθρωπος της Αμερικής: Όλα για την Προεδρία;

    • NewsRoom
    Michael Bloomberg

    Michael Bloomberg


    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι τα δολάρια που δίνονται σε δωρεές μπορούν να εξασφαλίσουν πολιτική επιρροή, ωστόσο αυτό είναι γεγονός, όπως υποστηρίζει ο David Callahan, συγγραφέας του βιβλίου «Οι Δωρητές: Πλούτος, Δύναμη και Φιλανθρωπία σε μια νέα Χρυσή Εποχή»

    Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (Michael Bloomberg) λέει ότι του αρέσει να κάνει φιγούρα για τις φιλανθρωπικές του δωρεές και σίγουρα έκανε πολλές το προηγούμενο έτος, καθώς μοίρασε περισσότερα από 3,3 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Η γενναιοδωρία του αυτή τον τοποθέτησε στην κορυφή του Χρονικού της Φιλανθρωπίας των 50, μιας ετήσιας κατάταξης των μεγαλύτερων φιλανθρώπων της Αμερικής. Ωστόσο, για ορισμένους επικριτές της, αυτό δεν είναι ένα γεγονός για να γιορτάσουμε. Ο Μπλούμπεργκ έχει εμφανιστεί 15 φορές στην λίστα με τους κορυφαίους 50 φιλανθρώπους, μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο δεκαετιών, κατά τις οποίες η λίστα αυτή υφίσταται. Το 2019, μάλιστα, ο Μπλούμπεργκ έκανε την μεγαλύτερη φιλανθρωπική δωρεά που έχει κάνει ποτέ.

    Αυτή ήταν επίσης και η χρονιά που ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Έκτοτε, οι επικριτές του εξέτασαν τις φιλανθρωπίες του υπό ένα νέο πρίσμα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε τις δωρεές του, οι οποίες μάλιστα απευθύνονται σε μερικά από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής, για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

    Η συζήτηση αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο σε έναν ευρύτερο διάλογο σχετικά με το ρόλο της ελίτ φιλανθρωπίας: Παρέχει πραγματική αξία στην κοινωνία ή είναι μια φοροαπαλλακτική στρατηγική, που βοηθά τους πλούσιους να «γυαλίσουν» τη φήμη τους;

    Ο Μπλούμπεργκ είναι ένας σημαντικός δωρητής σε «ομάδες επιρροής», όπως η Planned Parenthood και η Sierra Club, των οποίων η δημόσια υποστήριξη θα ήταν πολύ χρήσιμη για έναν Δημοκρατικό υποψήφιο, υποστηρίζει η Washington Post, ενώ οι New York Times προσθέτουν ότι πολλοί από τους δημάρχους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ έχουν επίσης επωφεληθεί από τις φιλανθρωπίες του.

    Πολλές γνωστές φιγούρες «συνοδεύουν» τον Μπλούμπεργκ στην πιο πρόσφατη λίστα των 50 κορυφαίων Φιλανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του MSFT, του συνιδρυτή του Bill Gates και της συζύγου του, Melinda, του πρώην επικεφαλής της Google, Eric Schmidt και της συζύγου του, Wendy, του κληρονόμου του  Walmart, Jim Walton, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Nike, Phil Knight και της συζύγου του, Penelope, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Facebook, Mark Zuckerberg και της συζύγου του, Priscilla Chan και της COO της Facebook, Sheryl Sandberg.

    Οι προτεραιότητες χρηματοδότησής τους για το 2019 κυμαίνονταν από την κλιματική αλλαγή, την φροντίδα των αστέγων έως την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανισότητα, δήλωσε η Maria Di Mento, που συνέταξε την λίστα των 50 φιλανθρώπων. «Βλέπουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης μεταξύ αυτών των ανθρώπων να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν πράγματα που φαίνονται εξαιρετικά άσχημα», είπε.

    Ένα μεγάλο μάθημα για το πώς να κάνετε καλά τον εαυτό σας, κάνοντας καλά τους άλλους

    Για μερικούς, ωστόσο, ο Μπλούμπεργκ αποτελεί το κυρίαρχο δείγμα για το πώς οι ελίτ κάνουν φιλανθρωπίες για να διατηρήσουν ένα status quo που τους κρατάει στην κορυφή. Μεταξύ των πιο θερμών επικριτών του είναι ο Anand Giridharadas, συγγραφέας του «Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World», ένα βιβλίο που αναλύει την φιλοσοφία «win-win» των πλούσιων φιλάνθρωπων.

    Συγχαρητήρια στον Mike Bloomberg που κατέκτησε την κορυφή της λίστας Φιλανθρωπίας 50!», δήλωσε ο Giridharadas στο MarketWatch, ειρωνευόμενος. «Συνεχίζει να δείχνει πώς η παροχή μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να πάρει όλο και περισσότερη δύναμη. Με την φιλανθρωπία του να εξασφαλίζει την υποστήριξη και να αγοράζει τη σιωπή ανθρώπων που εξαρτώνται από την ευγένειά του, ή που ελπίζουν σε αυτή, διδάσκει ένα εξαιρετικό μάθημα για το πώς να κάνεις καλό για τον εαυτό σου, κάνοντας καλό για τους άλλους. Κάθε μέρα δείχνει πώς το να ισχυριζόμαστε ότι «αλλάζουμε τον κόσμο» μπορεί να είναι ένα εκπληκτικά χρήσιμο εργαλείο για να τον διατηρήσουμε ίδιο».

    Ο επί χρόνια εκπρόσωπος του Μπλούμπεργκ, Stu Loeser αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι ο Μπλούμπεργκ «αγόρασε» την υποστήριξη των δημάρχων με φιλανθρωπίες, γράφει το MarketWatch. Ο Loeser, μάλιστα, χαρακτήρισε τον Μπλούμπεργκ ως έναν από τους πιο φιλόδοξους φιλανθρώπους στην Αμερική, προσθέτοντας ότι έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες δημάρχους «για να υποστηρίξει και να αντιγράψει λύσεις σε μερικά από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις πόλεις τους – οτιδήποτε, από το να εκπαιδεύσουν ανθρώπους για τις εργασίες του 21ου αιώνα, μέχρι να τους βοηθήσει να ζουν περισσότερο».

    Ένα μικρό ποσοστό των δημάρχων των οποίων οι πόλεις πήραν χρήματα υποστήριξαν τον Μάικ για πρόεδρο, οι περισσότεροι δεν τον έχουν υποστηρίξει», δήλωσε ο Loeser. «Δεν μας νοιάζει, γιατί δουλεύουμε με τους Δημάρχους για να κάνουμε τις πόλεις τους καλύτερες, με απολύτως καμία προσδοκία για αντάλλαγμα. Αλλά αμφισβητούμε επίσης τον ισχυρισμό ορισμένων επικριτών – το να γνωρίζουν (οι δήμαρχοι) καλά κάποιον, δουλεύοντας σκληρά μαζί του, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους για τους οποίους ενδιαφέρονται είναι ένας σπουδαίος λόγος να τον θέλουν για Πρόεδρο. Μπορείτε να σκεφτείτε έναν καλύτερο λόγο για να υποστηρίξετε κάποιον από το ότι «με βοήθησε να κάνω τα πράγματα καλύτερα»;

    Σύμφωνα με το Χρονικό, πάντως, ο Μπλούμπεργκ έχει δηλώσει ότι θα απομακρυνθεί από τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες εάν κερδίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την Προεδρία.

    Η άνοδος των μεγα-δωρητών

    Καθώς η ανισότητα των εισοδημάτων έχει βαθύνει και οι πλουσιότεροι έχουν δει τις περιουσίες τους να μεγαλώνουν, ο αριθμός των μεγάλων δωρητών, όπως ο Μπλούμπεργκ έχει αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δίνουν μικρότερα μερίδια του εισοδήματός τους σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και συνολικά λιγότεροι Αμερικανοί κάνουν δωρεές.

    Αυτό προκαλεί ανησυχίες ότι, παρά το φαινομενικά καλό του ότι οι μεγάλες δωρεές θα μπορούσαν να αρκούν, ένας πολύ μικρός αριθμός μεγάλων δωρητών θέτουν τώρα την ατζέντα των δικών τους συμφερόντων. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερη δύναμη από ό,τι οι υπόλοιποι”, δήλωσε ο David Callahan, συγγραφέας του βιβλίου «Οι Δωρητές: Πλούτος, Δύναμη και Φιλανθρωπία σε μια Νέα Χρυσή Εποχή». «Με τον ίδιο τρόπο, οι πολιτικές, αλλά και οι φιλανθρωπικές δωρεές, μεταφράζονται ως εξουσία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι τα δολάρια που δίνονται σε δωρεές είναι ένας τρόπος απόκτησης πολιτικής επιρροής, αλλά είναι».

    Ορισμένοι υποστηρίζουν επίσης ότι αυτοί οι μεγάλοι δωρητές μιλάνε για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ενώ έκαναν λίγα για να διαλύσουν άδικα συστήματα που τους βοήθησαν να συγκεντρώσουν τις περιουσίες τους. «Η γενναιοδωρία δεν αποτελεί υποκατάστατο της δικαιοσύνης», δήλωσε προηγουμένως ο Giridharadas.

    «Δεν είναι μοντέρνος, είναι απλώς αποτελεσματικός»

    Η περιουσία του Μπλούμπεργκ ανέρχεται περίπου στα 62 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον τον ένατο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να δωρίσει την περιουσία του, όσο είναι ακόμη ζωντανός και, μέχρι στιγμής, έχει παραδώσει περίπου 10 δισ. δολάρια. Η Bloomberg Philanthropies, που ιδρύθηκε το 2006, αφιερώνει τους πόρους της σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βία με όπλα, η κρίση των οπιοειδών, η δημόσια υγεία, οι τέχνες και η βελτίωση των πόλεων.

    Η μεγαλύτερη δωρεά του Bloomberg το 2019 ήταν ένα δώρο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όπου φοίτησε, δωρεά που απευθυνόταν σε οικονομική ενίσχυση σε μαθητές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

    Ο Callahan λέει ότι παραδέχεται την αξία των φιλανθρωπιών του Μπλούμπεργκ, επειδή έχει αφιερώσει μεγάλα ποσά σε σημαντικά προβλήματα και ασχολείται με αυτά χρόνο με το χρόνο. «Κυνηγά συχνά προκλήσεις που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, για τις οποίες άλλοι χορηγοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα», δήλωσε ο Callahan, αναφερόμενος σε δράσεις του Μπλούμπεργκ όπως η καταπολέμηση της χρήσης καπνού και των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η προσέγγιση του Bloomberg στην φιλανθρωπία, όπως το στυλ διοίκησης του, καθοδηγείται από δεδομένα. «Θέλει αποτελέσματα. Δεν είναι ιδεαλιστής, δεν είναι μοντέρνος, είναι απλά αποτελεσματικός», δήλωσε ο Callahan. Μένει μόνο να δούμε κατά πόσο αυτό το «τεχνοκρατικό όραμα» θα του φέρει ψηφοφόρους, επισημαίνει ο Callahan. «Δεν υπάρχει τίποτα στην φιλανθρωπία του Bloomberg που υποδηλώνει ότι είναι σε θέση να βάλει μαζί μια γενική αφηγηματική βάση, βασισμένη σε αξίες, που θα μπορεί να διεγείρει τους ανθρώπους», υποστηρίζει ο Callahan. «Οι ψηφοφόροι δεν παρακινούνται από υπολογιστικά φύλλα. Κι αυτός είναι ένα τέτοιο, ο Θεός να τον ευλογεί», καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ