• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: Μετά τον Λευκό Οίκο τι;

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο ήττας του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης.

    Χάνοντας την μάχη για μια δεύτερη προεδρική θητεία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κληθεί τώρα να απαντήσει σε ένα ακανθώδες ερώτημα: Πώς θα είναι η ζωή του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021;

    Ενώ ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας μιλά τακτικά για την «τόσο υπέροχη ζωή» που είχε πριν την είσοδό του στην πολιτική, είναι λιγότερο ομιλητικός για τη ζωή του μετά από αυτή.

    Το πάθος του για το γκολφ μπορεί να τον ωθήσει να συχνάζει στα γήπεδα ακόμα περισσότερο. Χθες, Σάββατο, καθώς τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν την ήττα του, βρισκόταν στο κλαμπ του στο Στέρλινγκ της Βιρτζίνια, όχι μακριά από την Ουάσινγκτον.

    Μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, μόνο ένα σενάριο φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς: Να αποσυρθεί διακριτικά και να θελήσει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Επιστροφή στην τηλεόραση;

    Αυτή την περίοδο της “περισυλλογής”, ίσως μπει στον πειρασμό να επιστρέψει στην μικρή οθόνη.

    Αν το όνομά του ως μεσίτης ακινήτων ήταν γνωστό από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το “The Apprentice” ήταν αυτό που τον έβαλε μέσα σε κάθε αμερικανικό σπίτι.

    Συμπαραγωγός αυτού του ριάλιτι σόου, που παρουσίαζε από το 2004 έως και 2015, κατάφερε, παρά τα σκαμπανεβάσματα της αυτοκρατορίας του, να προβάλει μια εικόνα ενός ισχυρού και χαρισματικού επιχειρηματία.

    Σε μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων ενός από τους Πύργους Τραμπ, ο μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος δεχόταν υποψηφίους και απέρριπτε έναν σε κάθε εκπομπή, χρησιμοποιώντας τη φράση που έγινε τελετουργικό: “Απολύεσαι”.

    Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας, εξέφραζε δυσαρέσκεια για τη στάση του Fox News, κρίνοντας το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο όχι αρκετό τραμπικό για τα γούστα του.

    Οι τηλεθεατές «θέλουν κάτι εναλλακτικό πλέον. Το ίδιο και εγώ», έγραψε στο twitter πριν λίγους μήνες.

    Το 2021 θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσει, είτε με ένα κανάλι (αν το ύψος της επένδυσης για αυτό μπορεί να είναι απαγορευτικό), είτε σε υπάρχοντα «φιλικά» κανάλια, όπως το One America News και το NewsMax TV.

    Δικαστήρια;

    Μόλις αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο δικαστικός ορίζοντας του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να σκοτεινιάσει πολύ.

    Στην Νέα Υόρκη αποτελεί στόχος δύο ερευνών που ενδέχεται να καταλήξουν σε απαγγελία διώξεων.

    Η πρώτη, ποινική έρευνα ξεκίνησε από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, και αφορά πιθανές πράξεις φοροδιαφυγής, απάτης στον ασφαλιστικό τομέα και αθέμιτες χρηματοοικονομικές πρακτικές.

    Η δεύτερη, που ξεκίνησε εις βάρος του η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, ερευνά αν ο Οργανισμός Τραμπ είπε ψέματα σχετικά με το μέγεθος των περιουσιακών του στοιχείων για να λάβει δάνεια και για φορολογικά οφέλη.

    Άλλες ποινικές υποθέσεις ενδέχεται να επανεμφανιστούν.

    Ο πειρασμός του 2024;

    Αν και αντίθετα με τους τρεις προκατόχους του – τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζορτζ Γουόκερ Μπους και τον Μπιλ Κλίντον – δεν κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία, δεν υπέστη τη συντριβή στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

    Σε εκλογές με ρεκόρ συμμετοχής, κέρδισε 70 εκατομμύρια ψήφους (έναντι 74 εκατομμυρίων του Τζο Μπάιντεν) και επομένως μπορεί να δελεαστεί να μείνει στο επίκεντρο της πολιτικής.

    Θεωρητικά, τίποτα δεν τον εμποδίζει να δοκιμάσει ξανά την τύχη του σε τέσσερα χρόνια.

    Το Σύνταγμα απαγορεύει πάνω από δύο θητείες για κάθε πρόεδρο, αλλά όχι αν αυτές είναι μη διαδοχικές.

    Μόνο ένας άντρας το πέτυχε αυτό: ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκλέχτηκε το 1884, ηττήθηκε το 1888, και στη συνέχεια εκλέχτηκε ξανά το 1892. Στα βιβλία της ιστορίας αναγράφεται ως ο 22ος όσο και ο 24ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Πέρα από τα αμέτρητα πολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει (το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ενδέχεται να θελήσει να γυρίσει τη σελίδα του τραμπισμού), προκύπτει επίσης και το ζήτημα της ηλικίας.

    Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ ήταν 56 ετών στην αρχή της δεύτερης θητείας του. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι 78.

    Ο Μικ Μαλβέινι, ένας από τους πρώην προσωπάρχες του, τώρα ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑστη Βόρεια Ιρλανδία, μίλησε ανοιχτά για την ιδέα την Πέμπτη.

    «Περιμένω, βεβαίως, από τον πρόεδρο να συνεχίσει να εμπλέκεται με την πολιτική και νομίζω ότι θα είναι ένας από τους ανθρώπους που πιθανότατα θα είναι υποψήφιος το 2024», είπε.

    Ταξίδια με την Μελάνια, μετακόμιση σε γηροκομείο, ή μετανάστευση;

    Με τον τόσο προκλητικό, όσο και ειρωνικό τόνο που του αρέσει, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφερθεί σε πολλές «διαδρομές» τους τελευταίους μήνες.

    Τον Ιούνιο στο Λευκό Οίκο είχε μιλήσει, με δόση χιούμορ, για την πιθανότητα ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια Τραμπ.

    «Ίσως πάω οδικώς έως τη Νέα Υόρκη μαζί με την Πρώτη Κυρία. Νομίζω ότι θα αγοράσω ένα τροχόσπιτο και να κάνω ταξίδια με την Πρώτη Κυρία».

    Με μια λιγότερο ρομαντική νότα, σταμάτησε, πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής του εκστρατείας, στην Πενσιλβάνια, για να θαυμάσει από μακριά σταθμευμένα φορτηγά.

    «Ωραία φορτηγά! Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να μπω μέσα σε ένα από αυτά και να φύγω; Θα το ήθελα αυτό, απλά να οδηγείς και να παίρνεις τους δρόμους».

    Ταξιδεύοντας στο The Villages, στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της Φλόριντα, αναφέρθηκε σε μια πιο γαλήνια επιλογή. «Θα μετακομίσω στο The Villages. Δεν είναι κακή ιδέα. Μου αρέσει πολύ!»

    Ωστόσο, υπάρχει μια πιο ακραία επιλογή.

    «Δεν πρόκειται να νιώσω καλά», είπε πριν μερικές εβδομάδες, αναφερόμενος στην ταπείνωση που πίστευε ότι θα αποτελούσε μια ήττα από τον «Κοιμισμένο Τζο», το παρατσούκλι που είχε αποδώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στον αντίπαλό του, και εκλεγμένο πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

    «Ίσως να χρειαστεί να φύγω από τη χώρα».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ