• Διεθνής πολιτική

    «Λουκέτο» στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λόγω αύξησης των κρουσμάτων (upd)

    • NewsRoom


    Στο αυστηρότερο επίπεδο επιτήρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, (επίπεδο 3) αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό μπαίνει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το Λονδίνο  καθώς και περιοχές της νότιας Αγγλίας.

    Παρά το γεγονός πως η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, η κατάσταση επιδημιολογικά παραμένει ιδιαίτερα φορτωμένη. Μάλιστα, οι σκηνές συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους στολισμένους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας προκάλεσαν ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, καθώς το Λονδίνο καταγράφει νέα έκρηξη κρουσμάτων.

    Ήδη καταγράφεται εκθετική άνοδος κρουσμάτων σε δήμους του Λονδίνου, αλλά και περιοχές όπως το Hertfordshire και το Essex. Η κατάσταση οδήγησε την κυβέρνηση στην αυστηροποίηση των μέτρων, λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς,  γεγονός που επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Ματ Χανκοκ.

    Ο Χάνκοκ, ο οποίος αποκάλυψε παράλληλα τον εντοπισμό νέας μετάλλαξης του ιού στη χώρα, προειδοποίησε  πως η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των νοσοκομείων.

    «Την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει πολύ έντονες, εκθετικές αυξήσεις του ιού στο Λονδίνο, το Κεντ, τμήματα του Έσεξ και του Χερτφορντσάιρ… Επομένως, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το Λονδίνο, το νότιο και δυτικό Έσεξ… και το νότιο Χερτφορντσάιρ… στην τρίτη βαθμίδα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού», είπε σήμερα ο Χάνκοκ, ενώπιον του κοινοβουλίου.

    Οι νέοι κανόνες που τίθενται σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προκαλούν ήδη αντιδράσεις από την πολιτικούς και επιχειρήσεις, καθώς απειλούν το εμπόριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

    Το πέρασμα στο τρίτο επίπεδο συναγερμού προβλέπει το κλείσιμο των ξενοδοχείων, των παμπ, των εστιατορίων, που θα μπορούν μονάχα να κάνουν διανομές ή να παρέχουν υπηρεσίες take away, και των πολιτιστικών χώρων όπως των κινηματογράφων, των θεάτρων και των μουσείων.

    Οι εργαζόμενοι, εφόσον μπορούν, θα πρέπει να εργάζονται στο σπίτι και οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται, με την απαγόρευση να συναντάται κανείς με μέλη άλλων νοικοκυριών, περιλαμβανομένων των εξωτερικών χώρων, με σπάνιες εξαιρέσεις.

    Σχολεία, καταστήματα και κέντρα αισθητικής και κομμωτικής μπορούν να λειτουργούν.

    Παράλληλα, το Κεντ, που επίσης βρίσκεται στην κατηγορία 3, μπορεί να δει νέους περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα δεν υποχωρούν. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι θα επανεξετάζει το καθεστώς των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες, με την τελευταία στις 2 Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ ήδη από σήμερα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κατηγορία 3 θα ήταν καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει επιπλέον βοήθεια και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ειδική μέριμνα, καθώς όπως είπε στο Sky News, «ο Δεκέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για πολλές επιχειρήσεις».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Σύψας για κορονοϊό: Τον Ιανουάριο θα ζοριστούμε – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown

    Κορονοϊός: Στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών το εμβόλιο της Curevac

    Εμβόλιο Pfizer: Αυξάνονται οι πιέσεις για επιτάχυνση της αδειοδότησης στην ΕΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ