• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Στην Τρίπολη ο Χάικο Μάας και οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Κατάρ

    • NewsRoom
    Χάικο Μάας: Ξανά ανοίγει η γερμανική πρεσβεία στην Λιβύη

    Χάικο Μάας


    Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέφθηκαν σήμερα την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, για διαφορετικούς σκοπούς η κάθε πλευρά.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ βρίσκονταν σήμερα στην Τρίπολη για να «παρακολουθήσουν τις επιχειρήσεις», στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

    Η Τουρκία και ο περιφερειακός της σύμμαχος, το Κατάρ, υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Αντίθετα, οι αντίπαλες δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ, δέχονται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

    Δεν είναι γνωστό αν ο Χουλοσί Ακάρ θα έχει συνάντηση με τον Χάικο Μάας. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Τρίπολη καθώς, επισήμως, η Γερμανία έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Χαλίφα Χάφταρ και της κυβέρνησης Σαράτζ. Ο Μάας προειδοποίησε εν όψει του ταξιδιού του ότι «δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από τη φαινομενική ηρεμία» ενώ εξήγησε ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης Σαράτζ, ώστε «να βρεθούν δρόμοι για να εξέλθει η χώρα από την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει». «Μόνο όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σε πολιτική λύση της κρίσης θα μπορούν να έχουν θέση στο μέλλον της Λιβύης», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ