ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επικίνδυνη αποστολή του Γεραπετρίτη, πώς ο Κ.Μ. αποφάσισε για ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί «έτρεξε» αίμα στη Βουλή και ποιος κέρδισε στο beef Μηταράκη – Καιρίδη,
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης κάλεσε σήμερα την Τουρκία να συνεργαστεί για την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών που παραμένουν σε λιβυκό έδαφος, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της εκεχειρίας μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων.
«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνηση Νάιλα αλ Μανγκούς.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη, η Μανγκούς σημείωσε ότι είναι «σημαντική η συμβολή της Τουρκίας στην κατάπαυση των μαχών και τη σταθεροποίηση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από την πλευρά του επέκρινε «τις φωνές» που, όπως είπε, «εξισώνουν την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη με εκείνη των παράνομων ομάδων». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν εκείνη που «απέτρεψε τη βύθιση της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο».
«Η στήριξή μας άνοιξε τον δρόμο για την εκεχειρία και τη συγκρότηση μιας νέας, πολιτικής εκτελεστικής εξουσίας» πρόσθεσε.
Στον πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών, που έδρευαν στην Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη) και την Κυρηναϊκή (ανατολική) η Τουρκία στήριζε ενεργά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έδρευε στην Τρίπολη. Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στηρίχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Με τη βοήθεια της Άγκυρας, η GNA απώθησε την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ όταν επιχείρησαν να καταλάβουν την Τρίπολη, την άνοιξη του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο αιφνιδιασμός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η «προφητεία» του Αδωνι
- Ασανσέρ οι τιμές στην ενεργειακή αγορά από τις αποφάσεις Τραμπ – Πιέσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα
- Kίνα: Μπήκε φρένο στην οικονομία της στο β’ τρίμηνο, παραμένοντας εντός στόχων
- Ισραήλ: Εισηγείται απόσυρση στρατευμάτων από μεγαλύτερο μέρος της Γάζας στις έμμεσες συνομιλίες
