• Διεθνής πολιτική

    Λευκορωσία: Ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2025 ο Λουκασένκο

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο


    Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2025, μετέδωσε σήμερα το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

    “Να τους πείτε (στην αντιπολίτευση στο εξωτερικό) ότι θα είμαι υποψήφιος”, δήλωσε ο Λουκασένκο σε δημοσιογράφους σε εκλογικό τμήμα, αφού κατέθεσε την ψήφο του στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Λευκορωσία.

    “Κανένας, κανένας υπεύθυνος πρόεδρος δεν θα εγκατέλειπε τον λαό του που τον ακολούθησε στη μάχη”, πρόσθεσε.

    Ο 69χρονος Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994 και είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    “Ακόμη έχουμε έναν χρόνο ως τις προεδρικές εκλογές. Πολλά μπορεί να αλλάξουν”, σημείωσε επίσης απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων που έγινε στη συνέχεια των δηλώσεών του, σύμφωνα με το BelTA.

    “Φυσικά εγώ και όλοι μας, η κοινωνία, θα αντιδράσουμε στις αλλαγές που θα γίνουν στην κοινωνία μας και στην κατάσταση στην οποία θα προσεγγίσουμε τις εκλογές σε έναν χρόνο”, κατέληξε ο Λουκασένκο.

    Σημειώνεται ότι η Λευκορωσία διεξάγει τις πρώτες εθνικές εκλογές της από την την μαζική πολιτική καταστολή πριν από τρεισήμισι χρόνια, με τις αυστηρά ελεγχόμενες εκλογές να διεξάγονται την Κυριακή εν μέσω προειδοποιήσεων του ηγέτη της χώρας, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

    Οι αρχές στο Μινσκ δεν κάλεσαν διεθνείς παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιτηρήσουν τις εκλογές, μια απόφαση που ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη χαρακτήρισε “βαθιά λυπηρή”. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΕ επιτηρούσε τις εκλογές στη Λευκορωσία από το 1995 έως το 2020, από τότε οι παρατηρητές του δεν θα παρευρεθούν για πρώτη φορά.

    Το Κοινοβούλιο, που κάποτε αποτελούσε πραγματική πολιτική δύναμη στη χώρα των περίπου 9,5 εκατ. κατοίκων, έχει σταδιακά “απογυμνωθεί” από την εξουσία, καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, 69 ετών, ενισχύει την εξουσία του από τότε που εξελέγη το 1994.

    Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε μια έκτη θητεία στο αξίωμα το 2020 σε εκλογές που καταδικάστησαν για νοθεία από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών. Η ειρηνική εκδήλωση δυσαρέσκειας αντιμετωπίστηκε με μια άνευ προηγουμένου καταστολή κατά της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Λευκορωσίας, με χιλιάδες ανθρώπους να φυλακίζονται και περισσότερους να εγκαταλείπουν τη χώρα.

    Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται τώρα στην εξορία, κάλεσε τους ψηφοφόρους της χώρας να μποϊκοτάρουν τις εκλογές σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

    Ο Λευκορώσος ηγέτης έχει οικοδομήσει το σύστημα εξουσίας του με βάση την ανταλλαγή πολιτικής πίστης προς τη Ρωσία με πακέτο μια σειρά οικονομικών οφελών και φτηνών πόρων. Πιο συγκεκριμένα, το 2022, επέτρεψε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει πλέον εισέλθει στον τρίτο χρόνο.

    Ο Λουκασένκο στις 20 Φεβρουαρίου συγκάλεσε τον μηχανισμό ασφαλείας του στο Μινσκ, υποστηρίζοντας ότι η Δύση θέλει να σύρει τη Λευκορωσία σε πόλεμο “με το ζόρι”, σύμφωνα με επίσημο αντίγραφο της ομιλίας του.

    “Δεν χρειαζόμαστε τον πόλεμο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτόν τόσο ψυχικά όσο και στρατηγικά”, είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Μαύρη Θάλασσα: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατέρριψε ουκρανικά drones

    ΗΠΑ: Άνετη νίκη Τραμπ με σχεδόν 60% εκτός έδρας

    Ισραήλ: Συζητήσεις για μία νέα πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ