• Κοινωνία

    Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση των «κομμένων» δώρων των ιδιωτικών υπαλλήλων


    Τα “κομμένα” δώρα ενός 11μηνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) για τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα έφτασαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), μετά τις 2 αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

    Ωστόσο, το ζήτημα που ετέθη σήμερα, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ήταν εάν όντως ήταν αντίθετες οι αποφάσεις των 2 ανώτατων δικαστηρίων!

    Το μείζον ζήτημα  ετέθη από την εισηγήτρια και το ΑΕΔ αναμένεται πρώτα να αποφασίσει εάν μπορεί να εξετάσει την υπόθεση και μετά να κρίνει για τη συνταγματικότητα ή όχι της κατάργησης των δώρων.

    Κατά την εισηγήτρια, Άρειος Πάγος και ΣτΕ επελήφθησαν επι διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

     Σύμφωνα με την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ απασχόλησε  περικοπές κύριων συντάξεων αλλά και  επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

    “Θα πρέπει επομένως να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα”, τόνισε η εισηγήτρια..

    Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι δικηγόροι  των συνταξιούχων (πρόκειται  για συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος).

    Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών, καθώς τα δύο επίμαχα δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

    Οι τραπεζοελλαδίτες  θα είναι οι μόνοι συνταξιούχοι που δεν θα έχουν δικαιωθεί, τόνισαν οι συνήγοροι τους.

    Ο συνήγορος της Τράπεζας, όπως και του ΕΦΚΑ που είχε κάνει παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας, υποστήριξαν ότι ο Α.Π. έκρινε τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με αυτές του ΣτΕ και υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου και πρέπει το ΑΕΔ να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Παράλληλα, χαρακτήρισαν ορθή την απόφαση του Α.Π.

    Πριν από 9 χρόνια η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε  αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές και των τριών δώρων   των επικουρικών συντάξεων    που έγιναν το 2012.

    Πριν από 15 μήνες, το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου  έκρινε  ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

    Διαβάστε επίσης

    Σύμβαση 717: Ελεύθερος χωρίς εγγύηση αφέθηκε στέλεχος της διαχειριστικής αρχής

    ΣτΕ: Ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ για προσλήψεις και ιδιωτών σε θέσεις Γενικών Διευθυντών

    Σύμβαση 717: Νέες εγγυήσεις-μαμούθ για μηχανικούς του ΟΣΕ μετά τις απολογίες τους

     



    ΣΧΟΛΙΑ