• Διεθνής πολιτική

    Κωστής Χατζηδάκης για Τουρκία: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραιτηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

    • NewsRoom
    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Στο θέμα της αποχώρησης της Ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου,  από την τελετή για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. αναφέρθηκε και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

    «Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος Υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι η αρχική σκέψη στην κυβέρνηση ήταν να παραστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στην εκδήλωση. Ωστόσο, μεσολάβησε το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης και Τουρκίας που έδειξε ότι η Άγκυρα κλιμακώνει τις ενέργειες της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η ελληνική πλευρά αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου.

    Πριν ο κ. Οικονόμου μεταβεί στην Τουρκία υπήρχε συζήτηση και είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν θα αποχωρούσε αμέσως από την εκδήλωση όπως και συνέβη.

    ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:

    Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια την Κυριακή, στο Κάιρο, για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Νωρίτερα, πληροφορίες από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο ανέφεραν ότι ήταν πιθανή η αναβολή του ταξιδιού για τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με νεώτερη πληροφόρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα, και από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, το ταξίδι του κ. Δένδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Κυριακή. Αντικείμενο των συνομιλιών του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ