• Διεθνής πολιτική

    Οικονόμου: Είχαμε αποφασίσει ότι θα φεύγαμε αν ο Ερντογάν ξεπερνούσε τα όρια

    • NewsRoom

    Yφυπουργός για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου


    «Είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Ύψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, πριν από λίγο στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ .

    Εξήγησε ότι ενώ αποχωρούσε τον ρώτησε κάποιος Τούρκος αξιωματούχος αν συμβαίνει κάτι και ο ίδιος απάντησε ότι μετά από αυτά που άκουσε, πρέπει να αποχωρήσει. Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε ότι το οξύμωρο είναι το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, όταν η ίδια η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια.

    Αμέσως μετά την αποχώρηση ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρέσβη και ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι οι 2 πρώτες ώρες της εκδήλωσης κύλισαν ομαλά, χωρίς προκλήσεις, μέχρι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Ερντογάν, στο τέλος της εκδήλωσης.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όταν μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για την χώρα μας λέγοντας ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Λιβύης, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες.

    Ειδικότερα, μιλώντας στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα προχωρήσει, όπως και ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα απειλεί την Λιβύη.

    «Οι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα εφαρμοστούν με ακρίβεια. Τώρα απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και θα προχωρήσουμε. Οι ενέργειές μας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση και αίμα», τόνισε ο Ερντογάν, για το μνημόνιο κατανόησης με το Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

    Αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν, η Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.



    ΣΧΟΛΙΑ