• Διεθνής πολιτική

    Κωνσταντίνος Πετρίδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Σε περιπέτειες η χώρα αν δεν ψηφιστεί o αναθεωρημένος προϋπολογισμός

    • NewsRoom
    Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπ. Οικονομικών Κύπρου

    Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπ. Οικονομικών Κύπρου


    Τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2021 παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της κυπριακής Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην εκ νέου κατάθεση του προϋπολογισμού που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια σε λίγες ημέρες.

    «Το διάστημα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση έδρασε σε αρκετά επίπεδα ούτως ώστε να επιτευχθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια εκ νέου μη ψήφιση του προϋπολογισμού σίγουρα μας οδηγεί σε περιπέτειες. Δεν θα μπορούμε να δανειστούμε, δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, όπως είναι προγραμματισμένο το επόμενο διάστημα, δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Δράσαμε συναινετικά, ο προϋπολογισμός είναι ενισχυμένος, περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Προσδοκώ και κάνω έκκληση να ψηφιστεί», αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα» τόνισε ο υπουργός.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ η οποία προνοεί για έκτακτο επίδομα για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο δουλεύει νυχθημερόν για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι «έπρεπε να γίνει μια ανάλυση δεδομένων έτσι ώστε να ξέρουμε τι κατηγορίες δανειοληπτών έχουμε ενώπιον μας, δηλαδή πόσοι εξ αυτών είναι πραγματικά ευάλωτοι και πόσοι, ακόμη κι αν εμπίπτουν στο ΕΣΤΙΑ, δεν θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμοι. Έχει γίνει ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού αιτητών.

    Φαίνεται ένα ποσοστό 10-15% είναι μη βιώσιμοι και θα βοηθηθούν με συμπληρωματικά σχέδια. Έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, η μια κατηγορία είναι δανειολήπτες οι οποίοι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι με μια αυξημένη συνεισφορά του τραπεζικού τομέα στην απομείωση δανεισμού, η δεύτερη κατηγορία των ευάλωτων αφορά αυτούς που καθίστανται βιώσιμοι με μια αυξημένη συνεισφορά τόσο του τραπεζικού οργανισμού όσο και της κυβέρνησης και μια τρίτη κατηγορία της οποίας τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά και θα υπάρξει αυξημένη κρατική αρωγή.

    Πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το σχέδιο. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι κανένας από τους πραγματικά ευάλωτους, που έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι κακοπληρωτές, αλλά πραγματικά δεν έχουν τα εφόδια να στηριχθούν, δεν θα μείνει αβοήθητος. Το κράτος θα είναι αρωγός με τα υποσχέδια τα οποία ολοκληρώνονται σύντομα».

    Σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορονοϊού, ο υπουργός τόνισε ότι «θα το διαχειριστούμε όπως κάναμε από την αρχή, εξηγώντας ότι τον Μάρτιο, όταν ερχόταν η λαίλαπα του κορονοϊού, αυτό δεν είχε προβλεφθεί από τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο όταν καταρτίζονταν οι προϋπολογισμοί, και όμως δράσαμε άμεσα εξασφαλίζοντας την διαθέσιμη ρευστότητα, κάναμε σχέδια και το ίδιο επαναλάβαμε και κάποιους μήνες μετά, δηλαδή τώρα, γιατί είχαμε προνοήσει λαμβάνοντας υπόψη και την αβεβαιότητα της χρονικής επέκτασης της πανδημίας».

    «Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουμε μια μεγαλύτερη αχτίδα φωτός όσον αφορά τη χρονική περίοδο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, εάν τα πράγματα εξελιχθούν προς το χειρότερο και αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας χωρίς να μπορούμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας, κάτι το οποίο απευχόμαστε, τότε το πιο σημαντικό όπλο που έχει η κυβέρνηση είναι να μπορεί να βγει στις αγορές, διότι αν μπορεί να βγει στις αγορές, τότε θα μπορεί να διασφαλίσει εκ νέου ρευστότητα. Η πολιτική όλων των χωρών βασίζεται στο να απορροφήσει το δημόσιο χρέος τους κραδασμούς στην οικονομία.

    Αν δεν το κάναμε αυτό, λαμβάνοντας μέτρα και την πρώτη και τη δεύτερη φορά τότε η ανεργία ενδεχομένως να έφτανε στο 15-20% και θα είχαμε μαζικές χρεοκοπίες. Απευκταίο να προκύψει, ελπίζουμε και θα θέλαμε και πιο γρήγορα τα εμβόλια αλλά αν προκύψει, είναι θέμα οικονομικής διαχείρισης όπως έγινε και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα πανδημίας» κατέληξε ο υπουργός.

    Ο κρατικός προϋπολογισμός της Κύπρου καταψηφίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Κύπρος: Για πρώτη φορά στην ιστορία η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό

    Νίκος Αναστασιάδης: Βαθιά απογοήτευση για την πρωτοφανή απόρριψη του κρατικού προϋπολογισμού από την Βουλή των Αντιπροσώπων

    Σάλος με τα «Χρυσά Διαβατήρια» στην Κύπρο – Διευθυντής εφημερίδας παραιτήθηκε έπειτα από καταγγελίες για τον Ν. Αναστασιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ