• Διεθνής πολιτική

    Κύπρος: Ικανοποίηση από το κείμενο Συμπερασμάτων για την Τουρκία

    Αναστασιάδης

    Νίκος Αναστασιάδης


    Την ικανοποίησή της εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, το οποίο όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επήλθε μετά από μακρές και έντονες διαβουλεύσεις, αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει:

    «Επετεύχθη αργά χθες βράδυ συμφωνία επί του κειμένου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία μετά από μακρές και έντονες διαβουλεύσεις, αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Το κείμενο των Συμπερασμάτων, υπό τις περιστάσεις, κρίνεται ως ισοζυγισμένο και αντανακλά τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο επί των αναφορών και δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κυπριακό όσο και των προϋποθέσεων και των όρων με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, ούτως ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα εξακολουθήσει να αξιολογείται καθ οδόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου το οποίο θα κληθεί να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ υπέρ μιας συνολικής διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα δε το 1251. Παρομοίως, επικροτεί το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η ΕΕ αναφέρεται στη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως το 550 και 789.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι, εξάλλου, η επαναβεβαίωση της προσήλωσης της ΕΕ στην ανάληψη ενεργού ρόλου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η παρουσία της ΕΕ διασφαλίζει πως η λύση του Κυπριακού θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η επανενωμένη Κύπρος. Η θετική συνδρομή της Τουρκίας στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό καθίσταται ουσιαστικά προϋπόθεση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

    Ουσιαστική κρίνεται και η επαναδιαβεβαίωση της θέσης της ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οποίας είναι η πρόσφατη διακοπή από μέρους της Τουρκίας των παράνομων γεωτρητικών της δραστηριοτήτων, η επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και οι επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει εκ νέου τις εντάσεις, η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

    Καθόσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση, η συζήτηση της οποίας μετατίθεται για το μέλλον, είναι ξεκάθαρη η θέση πως αυτή θα πρέπει αποτελεσματικά να εφαρμοστεί με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Επί του Μεταναστευτικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ τονίζεται πως θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα προστασίας συνόρων και παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, και η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις, όπως και η Συμφωνία Επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν υλοποιεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    H Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει ικανοποίηση για το κείμενο των Συμπερασμάτων».

    Διαβάστε επίσης:

    Σύνοδος για Τουρκία: Ικανοποίηση στην Αθήνα – Κρατά στο τραπέζι «μαστίγιο και καρότο»

    Σύνοδος Κορυφής: Εγγυήσεις καλής θέλησης ζήτησε η ΕΕ από τον Ερντογάν

    Πρόσκληση Μπάιντεν σε Μητσοτάκη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες



    ΣΧΟΛΙΑ