• Διεθνής πολιτική

    Καλίν: Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κάνει έρευνες όπως το Oruc Reis – Πήραμε άδεια από την «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

    • NewsRoom
    Ιμπραήμ Καλίν, o προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν

    Ιμπραήμ Καλίν, o προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν


    Το έδαφος για νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του νέου τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπτνουλχαμίντ Χαν» το οποίο πλέει βόρεια της Κύπρου από το Σάββατο, «στρώνει» με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και δεξί χέρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

    Ο Καλίν, μιλώντας στο κανάλι Haber 7, ανέφερε πως το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας θα προχωρήσει σε έρευνες, όπως παλαιότερα το Oruc Reis, και πως η Τουρκία πραγματοποιεί τις εν λόγω εργασίες απολύτως νόμιμα. Τόνισε δε πως η Άγκυρα δεν υπολογίζει τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων για παραβίαση των περιοχών τους, καθώς για την Τουρκία δεν υπάρχει σε αυτούς νομική βάση.

    «Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντουλχαμίντ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί» ανέφερε ο Καλίν και πρόσθεσε:

    «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα».

    «Θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα», ανέφερε.

    Μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις

    Ο Καλίν επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

    «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ», ανέφερε.

    «H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε.», πρόσθεσε

    Επίθεση στη Μπέρμποκ

    Επιτέθηκε επίσης και κατά της  Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας πριν λίγες μέρες με τα όσα ανέφερε κατά τις επισκέψεις της σε Ελλάδα και Τουρκία.

    Ο Καλίν κατηγόρησε την Μπέρμποκ πως με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας. Υποστήριξε ωστόσο πως δήθεν «πήρε απάντηση» από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά».

    Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά».

    Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το Anadolu, σκοπεύει να ξεκινήσει έρευνες με το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στις 9 Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά την επέτειο της υπογραφής της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία ακύρωνε το τουκρο-λιβυκό μνημόνιο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αμερικανός πρώην υφυπουργός Άμυνας θέλει να δει τον Ερντογάν υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης! Καλίν, μιλώντας στο κανάλι Haber 7, ανέφερε πως το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας θα προχωρήσει σε έρευνες, όπως παλαιότερα το Oruc Reis,

    Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» – Σε επιφυλακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις



    ΣΧΟΛΙΑ