• Διεθνής πολιτική

    Ιταλός υπ. Άμυνας: H σημερινή κατάσταση επιβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού μας εξοπλισμού

    Λορέντσο Γκουερίνι, Ιταλός Υπουργός Άμυνας


    Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Λορέντσο Γκουερίνι, σε δηλώσεις του στις εφημερίδες La Repubblica και La Stampa, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και στην πιθανή της εξέλιξη.

    «Είναι σαφές, πλέον, ότι οι στόχοι που είχε θέσει ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν έχουν επιτευχθεί. Υπήρξε μια βραδύτητα στις επιχειρήσεις, η οποία δεν είχε προβλεφθεί, όπως και δυσκολία στον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων. Παράλληλα, υποτιμήθηκε η πραγματικά ηρωική ικανότητα του ουκρανικού λαό να αντισταθεί», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.

    Σύμφωνα με το Γκουερίνι, ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και δέκα ή είκοσι χρόνια, αν και είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν σαφείς προβλέψεις. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Ντράγκι υπογράμμισε ότι η Ιταλία, από το 2019 μέχρι σήμερα αύξησε κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ τις αμυντικές της δαπάνες. «H σημερινή κατάσταση επιβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού μας εξοπλισμού», εξήγησε ο Λορέντσο Γκουερίνι.

    Οι δυο ιταλικές εφημερίδες, τέλος, του ζήτησαν να σχολιάσει μήνυμα του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προς το κοινοβούλιο της Ρώμης.

    Στο συγκεκριμένο μήνυμα, ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «οι πράξεις της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες» και ότι «οι δομές της ΕΕ και οι πολίτες που εμπλέκονται στην προμήθεια θανατηφόρων όπλων και καυσίμων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα θεωρηθούν υπεύθυνοι κάθε συνέπειας των πράξεων αυτών, στα πλαίσια των ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

    «Οι δηλώσεις αυτές και τρόπος με τον οποίο κοινοποιήθηκαν στο ιταλικό και στα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, δείχνουν την αλαζονεία και την όλη στάση του ρωσικού καθεστώτος», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιόχανσον: H ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία

    Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: Συμφωνία για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους

    Έκκληση από τη ρωσική Lukoil για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ