• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Για τρίτη φορά θα συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες την Τρίτη, δήλωσε αξιωματούχος, για να αποφασίσει την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν, εν μέσω διεθνών πιέσεων για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

    Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι είχε υποσχεθεί ότι η εκτόξευση το βράδυ του Σαββάτου περισσότερων από 300 πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στο ισραηλινό έδαφος «θα λάβει απάντηση», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

    Ενώ η επίθεση δεν προκάλεσε νεκρούς και μικρές ζημιές, χάρη στην αεράμυνα και τα αντίμετρα του Ισραήλ και των συμμάχων του, αύξησε τις ανησυχίες ότι η βία που έχει τις ρίζες της στον πόλεμο της Γάζας εξαπλώνεται και φόβους για ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών.

    Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση ως αντίποινα για αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που αποδόθηκε στο Ισραήλ, αλλά έδειξε ότι δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση.Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κύριος προστάτης, δεν θα συμμετείχε σε μια ισραηλινή αντεπίθεση.

    Μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η Ουάσιγκτον προσπάθησε την Τρίτη να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις σε μια προσπάθεια να πείσει το Ισραήλ να απόσχει από βίαια αντίποινα.

    Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς είπε ότι «ηγείται μιας διπλωματικής επίθεσης», γράφοντας σε 32 χώρες για να τους ζητήσει να επιβάλουν κυρώσεις στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και να ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον στην απαγόρευση της κυρίαρχης στρατιωτικής του δύναμης, του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ως τρομοκρατικής ομάδας.

    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και θα συνεργαστούν με τους συμμάχους για να συνεχίσουν να παρεμποδίζουν την «κακοήθη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν».

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προγραμμάτισαν βιντεοσύσκεψη για τη Μέση Ανατολή για την Τρίτη.
    Το περασμένο φθινόπωρο, η Γερμανία πραγματοποίησε εκστρατεία με τη Γαλλία και άλλους εταίρους της ΕΕ για την επέκταση του υπάρχοντος καθεστώτος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν που στοχεύει την παραγωγή drone.

    Η υπουργός Εξωτερικών της, Annalena Baerbock, δήλωσε την Τρίτη ότι πολλά μέλη της ΕΕ υποσχέθηκαν τώρα να εξετάσουν ξανά την παράταση αυτών των κυρώσεων, ανακοινώνοντας ότι θα κατευθυνθεί στο Ισραήλ εντός ωρών για να συζητήσει πώς να αποτρέψει μια κλιμάκωση.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ομάδα των Επτά μεγάλων δημοκρατιών επεξεργάζεται ένα πακέτο μέτρων κατά του Ιράν. Η Ιταλία, η οποία έχει την προεδρία της G7, πρότεινε ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα στοχεύουν άτομα.

    Το Ιράν ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ «ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΟΧΙ ΜΕΡΕΣ»

    Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι είχε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας ότι η απάντηση της Τεχεράνης σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση θα έρθει σε «λίγα δευτερόλεπτα, καθώς το Ιράν δεν θα περιμένει άλλες 12 ημέρες για να απαντήσει».

    Η προοπτική των ισραηλινών αντιποίνων έχει επίσης ανησυχήσει πολλούς Ιρανούς που ήδη υπομένουν τον οικονομικό πόνο και τους αυστηρότερους κοινωνικούς και πολιτικούς ελέγχους από τις διαδηλώσεις το 2022-23.

    Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των οργανώσεων που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν με έδρα τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.

    Το Ισραήλ είπε ότι τέσσερις από τους στρατιώτες του τραυματίστηκαν εκατοντάδες μέτρα εντός του λιβανικού εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πρώτη γνωστή ισραηλινή χερσαία διείσδυση στον Λίβανο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, αν και έχει ανταλλάξει πυρά με τη λιβανική πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ.

    Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τη Δευτέρα να πει εάν ο Μπάιντεν είχε προτρέψει τον Νετανιάχου στις συνομιλίες το βράδυ του Σαββάτου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως προς την απάντηση στο Ιράν.
    “Δεν θέλουμε να δούμε πόλεμο με το Ιράν. Δεν θέλουμε να δούμε μια περιφερειακή σύγκρουση”, είπε ο Κίρμπι σε ενημέρωση, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει “αν και πώς θα απαντήσει”.

    Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να επιδιώξει να οξύνει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την οργή του κορυφαίου αγοραστή της Κίνας.

    Σε μια συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν, η Κίνα είπε ότι πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορούσε να «χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή», διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Ρωσία απέφυγε να επικρίνει δημόσια το σύμμαχό της Ιράν, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει για περαιτέρω κλιμάκωση.
    Η επίθεση του Σαββατοκύριακου στο Ιράν προκάλεσε μέτριες ζημιές στο Ισραήλ και τραυμάτισε ένα 7χρονο κορίτσι. Οι περισσότεροι πύραυλοι και drones καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

    Στην ίδια τη Γάζα, όπου περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, η ενέργεια του Ιράν απέσπασε χειροκροτήματα.
    Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας που διοικεί τη Γάζα, αφού η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας 253 ομήρους, από τους Ισραηλινούς καταμετρητές.

    Η επίθεση του Ιράν οδήγησε τουλάχιστον δώδεκα αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν ή να αλλάξουν πτήσεις, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αεροπορίας να εξακολουθεί να συνιστά προσοχή στη χρήση του ισραηλινού και του ιρανικού εναέριου χώρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Δανία: Πυρκαγιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης

    Ραΐσι σε Πούτιν: Δεν μας ενδιαφέρει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Π. Τζωρτζάκης: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υποστηρίζει αποδεδειγμένα τους επιχειρηματίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ