• Κοινωνία

    Δανία: Πυρκαγιά κατέστρεψε το παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης

    Πυρκαγιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης


    Πυρκαγιά σημειώθηκε την Τρίτη στο Παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, προκαλώντας σοβαρές φθορές σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Δανίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

    Η οροφή του κτιρίου κατέρρευσε, ενώ βίντεο από τοπικά ΜΜΕ έδειχναν ανθρώπους να απομακρύνουν μεγάλους πίνακες ζωγραφικής προκειμένου να τους προστατέψουν από τις φλόγες.

    Το κτίριο, το οποίο δεν στεγάζει πλέον το χρηματιστήριο της Δανίας και αποτελεί έδρα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τελούσε υπό εργασίες ανακαίνισης και ήταν καλυμμένο με σκαλωσιές όταν ξέσπασε η φωτιά.

    «Μας περίμενε ένα τρομερό θέαμα. Το Χρηματιστήριο καίγεται», έγραψε το Εμπορικό Επιμελητήριο στο Χ.

    Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν την οδήγηση στο κέντρο της πόλης, ενώ δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοντινή πλατεία εκκενώθηκε.

    Το ιστορικό κτίριο, που χρονολογείται από το 1625, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας και το βασιλικό παλάτι.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιάκομπ Ενγκελ-Σμιτ, ανέφερε ότι 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς τυλίχθηκαν στις φλόγες.

    Ο τοπικός τεχνίτης Henrik Grage είπε στη δανική τηλεόραση ότι ήταν μια τραγική μέρα. «Αυτή είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων», είπε, συγκρίνοντάς το με τη φωτιά που έπληξε την οροφή και το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού στο κέντρο του Παρισιού σχεδόν πριν από πέντε χρόνια.

    Η πυρκαγιά στο Παρίσι ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων στις 15 Απριλίου 2019, όταν ήταν επίσης τυλιγμένη σε σκαλωσιές στο πλαίσιο εκτεταμένων ανακαινίσεων. Οι ερευνητές κατηγόρησαν είτε βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά είτε το αποτσίγαρο ενός εργάτη που δεν σβήστηκε σωστά.

    Η αιτία της πυρκαγιάς στην Κοπεγχάγη είναι επίσης άγνωστη προς το παρόν, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν ότι τα ικριώματα δυσκόλεψαν τη λειτουργία τους. Μεγάλο μέρος του κτιρίου πιστεύεται ότι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τη φωτιά, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους ήταν πιο έντονη γύρω από τον πύργο του.

    Ένας από τους τεχνίτες που αντικατέστησαν τούβλα στο κτίριο είδε τη φωτιά να ξεσπά στην οροφή ενώ βρισκόταν στη σκαλωσιά. Ο Όλε Χάνσεν είπε ότι φώναξε στους συναδέλφους του ότι έπρεπε να κατέβουν και ότι άφησε την πόρτα ξεκλείδωτη για να μπουν μέσα οι πυροσβέστες.

    Ο επικεφαλής του πυροσβεστικού τμήματος Jakob Vedsted Andersen είπε ότι οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν ένα σχεδόν αδύνατο έργο να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή κάτω από την παλιά χάλκινη στέγη.

    “Είμαι εντελώς άφωνος – αυτή είναι μια απαράμιλλη τραγωδία”, είπε ένας θεατής στα δανικά μέσα ενημέρωσης.

    Μέλη του κοινού ενώθηκαν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο διευθυντής του εμπορικού επιμελητηρίου Brian Mikkelsen, έσπευσαν στο κτήριο για να σώσουν τη σημαντική συλλογή έργων τέχνης του κτιρίου Børsen.

    Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen μίλησε για «τρομερές εικόνες» και για ένα κομμάτι της ιστορίας της Δανίας που φλέγεται.

    Ο επιθεωρητής του τοπικού μουσείου Benjamin Asmussen είπε στο TV2 της Δανίας ότι η φωτιά ήταν δύσκολο να παρακολουθηθεί, καθώς το παλιό χρηματιστήριο ήταν γεμάτο με πίνακες Δανών που είχαν παίξει σημαντικούς ρόλους από τον 17ο αιώνα.

    Ο αρχηγός της πυροσβεστικής είπε ότι όλοι οι πίνακες και άλλα πράγματα αξίας που ήταν δυνατό να σωθούν είχαν ανασυρθεί. Μεταξύ των πολύτιμων έργων που διασώθηκαν ήταν ένα πορτρέτο του 1895 από τον PS Krøyer 50 Δανών ανδρών του εμπορίου που στέκονταν μέσα στο κτίριο με τα καπέλα τους.

    Ο βασιλιάς Frederik X είπε ότι η πυρκαγιά ήταν ένα “λυπηρό θέαμα” για ένα τόσο σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δανίας: το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο δράκων της είχε βοηθήσει στον καθορισμό της Κοπεγχάγης. Διαδέχτηκε τη βασίλισσα Μαργκρέθη Β’ τον Ιανουάριο και οι εκδηλώσεις για τα 84α γενέθλιά της που είχαν προγραμματιστεί την Τρίτη μετριάστηκαν λόγω της πυρκαγιάς.

    Το ολλανδικό κτίριο αναγεννησιακού στιλ στο Slotsholmen, ή το νησί των παλατιών της πόλης, ανατέθηκε από τον βασιλιά της Δανίας Christian IV με στόχο να μετατρέψει την Κοπεγχάγη σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

    Το διάσημο κωδωνοστάσιο περιείχε τέσσερις δράκους των οποίων οι ουρές ήταν στριμμένες σε ένα δόρυ και τρεις κορώνες, συμβολίζοντας τους στενούς δεσμούς με τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Τζωρτζάκης: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υποστηρίζει αποδεδειγμένα τους επιχειρηματίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις

    Άλμα 9,7% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

    Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη και διάβασε το «Πιστεύω» στα αγγλικά



    ΣΧΟΛΙΑ