ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την πιθανή πώληση 1.000 πυραύλων αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς τύπου AMRAAM AIM-120C-8 στη Σαουδική Αραβία, σε συμφωνία συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η σχετική ειδοποίηση προς το Κογκρέσο έχει ήδη αποσταλεί και αφορά, εκτός από τους πυραύλους της εταιρείας RTX (πρώην Raytheon), και παρελκόμενο εξοπλισμό. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα χρησιμοποιείται από αεροπορικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο και ενισχύει τις δυνατότητες αεροπορικής άμυνας.
Η πώληση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων Ουάσινγκτον–Ριάντ, ενώ αποκτά και ιδιαίτερο συμβολισμό ενόψει της περιοδείας του Προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ 13 και 16 Μαΐου, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια διαμεσολαβητικό ρόλο σε κρίσιμες διεθνείς επαφές, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων συνομιλίες ανάμεσα σε αμερικανικές, ρωσικές και ουκρανικές αποστολές.
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Αμυνας: Δεν τίθεται θέμα υφαρπαγής αρμοδιοτήτων από τον Ν. Δένδια
Γαλλία: Κατηγορούμενος για ληστεία μετά φόνο αφέθηκε ελεύθερος κατά λάθος λόγω συνονυμίας
Ηλεκτρικό ρέυμα: Τι φέρνουν οι αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: «To ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για την κατάργηση διαφοράς» – «Εμείς θα κάνουμε αυτά που λέει το πρόγραμμά μας»
- JP Morgan: Στα 15 δισ. δολάρια τα κέρδη- Χαμηλότερες επιδόσεις αλλά καλύτερες των προσδοκιών
- Ζαχαράκη: Ενισχύουμε την ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων με έργα €328,8 εκατ.
- BlackRock: Νέα υψηλά αξίας assets στα 12,53 τρισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο
