• Διεθνής πολιτική

    ΗΑΕ: Σχέδια χρησιμοποίησης της συνόδου κορυφής COP28 για συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου;

    • NewsRoom

    O Σουλτάνος ​​Αλ-Τζάμπερ


    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται πως σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότης της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής ετήσιας διάσκεψης για το κλίμα ως πλατφόρμα άσκησης πιέσεων σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια πηγή εσωτερικών εγγράφων που έλαβε μία μη κερδοσκοπική  ερευνητική δημοσιογραφική οργάνωση.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Σουλτάνος ​​Αλ-Τζάμπερ, ο οποίος είναι αμφιλεγόμενος ως υποψήφιος πρόεδρος της COP28 και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα ADNOC (η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι), σχεδίαζε να συζητήσει συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα με 15 χώρες κατά τη διάρκεια της επερχόμενης διάσκεψης. Ο Al-Jaber ήταν ο ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar στο Άμπου Ντάμπι.

    Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα από το Κέντρο Αναφοράς για το Κλίμα, το οποίο συνεργάστηκε με το BBC. Η CCR, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από εταιρείες όπως η Greenpeace και η Rockefeller Philanthropy Advisors, είπε ότι ήταν σε θέση να επαληθεύσει την ακρίβεια των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω ενός ανώνυμου πληροφοριοδότη.

    «Τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο του BBC είναι ανακριβή και δεν χρησιμοποιήθηκαν από την COP28 σε συναντήσεις. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπεις το BBC να χρησιμοποιεί μη επαληθευμένα έγγραφα στα ρεπορτάζ του», δήλωσε εκπρόσωπος της COP28.

    Ένας εκπρόσωπος του ADNOC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο όταν επικοινώνησε το CNBC. Ο Masdar αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Τα έγγραφα φέρεται να δείχνουν ενημερωτικές σημειώσεις που ετοίμασε η ομάδα COP28 των ΗΑΕ για συναντήσεις με σχεδόν 30 ξένες κυβερνήσεις εν όψει της συνόδου κορυφής, η οποία ξεκινά την Πέμπτη και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.

    Μεταξύ μερικών από τα προτεινόμενα σημεία συζήτησης για τον Αl-Jaber ήταν η ελπίδα των ΗΑΕ να βγουν από τη λίστα του βραζιλιάνικου «φορολογικού παραδείσου» για να διευκολυνθούν οι νέες επενδύσεις από τη Masdar, με σκοπό να εξετάσουν μια πιθανή συμφωνία με την Κίνα για έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη θέση τους ότι η ADNOC «είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προμήθεια πετροχημικών στην Αίγυπτο».

    Το COP28 είναι ο επερχόμενος γύρος των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών. Η σύνοδος κορυφής διάρκειας δύο εβδομάδων θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και υπουργούς κυβερνήσεων από σχεδόν 200 χώρες να αναμένεται να παραστούν — μαζί με περίπου 70.000 αντιπροσώπους.

    Θεωρείται ως μια κομβική ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε μια εποχή που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες φτάνουν σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

    Ανδρουλάκης: Χρέος μας να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Δύο Βρετανοί κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του προέδρου της Ιντερπόλ για βασανιστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ