• Διεθνής πολιτική

    Γκουτέρες: Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα να αναγνωρίσει την ανάγκη για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα

    • NewsRoom
    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες


    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τους διαπραγματευτές στην COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δείξουν τη “μέγιστη ευελιξία” και “καλή πίστη” για να εξασφαλίσουν την έξοδο από όλα τα ορυκτά καύσιμα.

    Είναι “ουσιαστικής σημασίας” το τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται κανονικά να υιοθετηθεί αύριο, Τρίτη, “να αναγνωρίζει την ανάγκη εξόδου από όλα τα ορυκτά καύσιμα σε χρονοδιάγραμμα συμβατό με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου” για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι.

    “Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να αποχωρήσουν ταυτοχρόνως από τα ορυκτά καύσιμα”, διευκρίνισε, απηχώντας το αίτημα ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών να έχουν περισσότερο χρόνο από τα πλουσιότερα κράτη.

    Γκουτέρες: Επιδιδόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο

    Το ζήτημα των ορυκτών καυσίμων και της χρηματοδότησης προς τις πιο φτωχές χώρες βρίσκεται στο επίκεντρο της COP28, η οποία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων πριν από την προβλεπόμενη ολοκλήρωσή της αύριο.

    “Επιδιδόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο” για να επιτευχθεί συναίνεση, υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

    Οι διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι δυσχεραίνονται από την αντίθεση ορισμένων χωρών που εξάγουν υδρογονάνθρακες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, για την υιοθέτηση κειμένου που θα βάζει στο στόχαστρο τα ορυκτά καύσιμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κουλέμπα: Η Ουκρανία έχει κάνει αυτά που ζητήθηκαν από την Κομισιόν και το ίδιο αναμένει από την ΕΕ

    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα αξιόπιστος συνομιλητής των διεθνών και περιφερειακών παικτών

    Δημοσκόπηση: Τι θα ψηφίσουν οι Ελληνες στις ευρωεκλογές – Οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί, το πρόβλημα της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ