• Διεθνής πολιτική

    Forbes: Εμπορικά πλοία από Ελλάδα και Ισραήλ κατέπλευσαν σε ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα

    • NewsRoom
    Ουκρανία: Δύο ακόμη πλοία με καλαμπόκι και ηλιόσπορους απέπλευσαν από τη Μαύρη Θάλασσα


    Τρία φορτηγά πλοία – ένα προερχόμενο από την Ελλάδα, ένα από το Ισραήλ και ένα τουρκογεωργιανό – κατέπλευσαν την Κυριακή στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα από τα λιμάνια φόρτωσης σιτηρών της Ουκρανίας στο Δέλτα του Δούναβη, σύμφωνα με το Forbes.

    To δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ξένα εμπορικά πλοία φτάνουν στα λιμάνια της Ουκρανίας μετά την άρνηση της Ρωσίας να επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά, βάσει της οποίας τα σιτηρά έφταναν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

    Η Ρωσία είχε επίσης προειδοποιήσει μετά την απόφαση της αυτή ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

    «Η είδηση ότι τρία μη πολεμικά πλοία έφθασαν ανεμπόδιστα έως την Ουκρανία μπορεί να επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία είτε δεν επιθυμεί, είτε δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ελέγχους σε πλοία την δεδομένη αυτή στιγμή, σημειώνει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον (Institute for the Study of War), το οποίο επικαλείται το αμερικανικό περιοδικό.

    Επισημαίνει ακόμη ότι σμήνος αεροσκαφών του ΝΑΤΟ παρακολουθούσε προσεκτικά τα πλοία καθώς έπλεαν προς το Ισμαήλ, ένα μικρό ουκρανικό λιμάνι ακριβώς απέναντι από τη Ρουμανία στον ποταμό Δούναβη.

    Τα πλοία πιθανότατα θα φορτώσουν σιτηρά στο Ισμαήλ, ένα μικρό ουκρανικό λιμάνι, και στη συνέχεια θα πλεύσουν πίσω στη Μαύρη Θάλασσα και από εκεί σε λιμάνια του εξωτερικού.

    Σημειώνει ακόμη ότι και τα τρία πλοία ταξίδευαν με τους πομπούς τους ενεργοποιημένους, χωρίς να κρύβουν την πορεία τους.

    «Τέσσερα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ παρακολουθούσαν την πορεία τους, κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, αλλά υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε επιφυλακή στη Ρουμανία»,  αναφέρει το Forbes.

    Κανένα ρωσικό πλοίο δεν επενέβη, ούτε το «Σεργκέι Κότοφ» ούτε κανένα άλλο, καθώς τα τρία εμπορικά πλοία κατευθύνθηκαν όχι προς την Οδησσό, αλλά προς το Ισμαήλ, έγραψε το αμερικανικό περιοδικό.

    Ρωσία: Καταγγέλλει ουκρανικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία

    Σημειώνεται ότι, σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, πως απέτρεψε επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV, θαλάσσια drones) εναντίον ρωσικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Κίεβο διέψευσε πως προέβη σε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές – Αβεβαιότητα για τον χειμώνα

    Ρωσία: Καταγγέλλει ουκρανικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία – Η απάντηση του Κιέβου

    Κίνα: Επενδύει $17 δισ. σε 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες



    ΣΧΟΛΙΑ