Διεθνής πολιτική

Ευρεία στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων στο πλαίσιο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

  • NewsRoom


Διήμερη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του ήδη υλοποιούμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις διαδικασίες πλήρους ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν θέματα ενσωμάτωσης των Ενόπλων Δυνάμεών της στις δομές της Συμμαχίας.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών σε ελληνικά στρατιωτικά ιδρύματα, καθώς και παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε διάφορα ελληνικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Ακόμη, στο επίκεντρο τέθηκε η διατήρηση και περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα ειδικών επιχειρήσεων με την πραγματοποίηση κοινών δράσεων σε εγκαταστάσεις και των δύο χωρών, ενώ αναλύθηκαν λεπτομέρειες για τη συνεργασία επί θεμάτων κυβερνοχώρου, στρατιωτικής ιατρικής και διοικητικής μέριμνας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ταξίαρχος Νικόλαος Τριανταφύλλου, είχε σύντομες συναντήσεις με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγο Αζίμ Νουρεντίν και με την υπουργό Άυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Στις συναντήσεις, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ειδικά σε ό,τι αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της εναέριας αστυνόμευσης του FIR των Σκοπίων και των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη:

Βόρεια Μακεδονία: Πρότασης μομφής κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της Βουλγαρίας

Βουλγαρία: Μπλόκαρε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία


ΣΧΟΛΙΑ