• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν σε Σολτς: Η Τουρκία δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν

    • NewsRoom

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο


    Σήμερα (17/11) πραγματοποιείται η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε όλο το κέντρο και την τουρκική πρεσβεία, την ώρα που δεκάδες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Ο Σολτς υποδέχτηκε τον Ερντογάν, ενώ πριν αποσυρθούν στα ενδότερα, έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξαπολύοντας εκ νέου βέλη κατά των Ισραηλινών.

    «Έχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι’ αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γερμανούς φίλους μου για τη φιλοξενία. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη.

    Θα συζητήσουμε τις συνολικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Θα υπάρξουν εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις στις συζητήσεις μας.

    Οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή.

    Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Ερντογάν για τα Eurofighter: Δεν είναι μόνο η Γερμανία που φτιάχνει μαχητικά αεροσκάφη

    Ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg, είχε πρόθεση να ζητήσει την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter από τη Γερμανία, ωστόσο ο Σολτς δεν είχε τη διάθεση να δώσει την έγκρισή του γι’ αυτό, ενοχλήθηκε από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και απάντησε με επιθετικό ύφος.

    «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να διεξάγεται απρόσκοπτα η συνεργασία μας με τη Γερμανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Η Γερμανία μπορεί να μας δώσει μαχητικά, μπορεί και όχι. Είναι, όμως, η Γερμανία η μόνη χώρα που παράγει μαχητικά στον κόσμο; Μη μας προκαλείτε με τέτοιες ερωτήσεις.

    Κάντε μας ερωτήσεις ευσυνείδητες και ανθρώπινες. Δουλεύουμε γι’ αυτά και μπορούμε να προμηθευτούμε από πολλά μέρη. Σύντομα θα σας δώσουμε τις απαντήσεις μας σε αυτό το θέμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Σολτς σε Ερντογάν: Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης

    Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε:

    «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα.

    Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς.

    Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα.

    Εκτός από αυτά τα τρέχοντα θέματα, θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες.

    Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία».

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Έχουμε καταστρέψει συνολικά 15 ρωσικά πολεμικά πλοία

    Χαμάς: 24 θάνατοι στο Αλ Σίφα σε 2 μέρες από την έλλειψη ρεύματος

    Λευκός Οίκος κατά Elon Musk: «Αποκρουστικό αντισημιτικό ψέμα η ανάρτησή του στο X»



    ΣΧΟΛΙΑ