• Business

    Λευκός Οίκος κατά Elon Musk: «Αποκρουστικό αντισημιτικό ψέμα η ανάρτησή του στο X»

    • NewsRoom
    Elon Musk της Tesla

    Elon Musk


    Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τον Elon Musk ότι επανέλαβε «ένα αποκρουστικό, αντισημιτικό ψέμα» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

    Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε την Τετάρτη σε μια άλλη ανάρτηση, στην οποία ο χρήστης έλεγε ότι οι Εβραίοι ενθαρρύνουν «το μίσος εναντίον των λευκών», γράφοντας: «Είπες την ακριβή αλήθεια».

    «Είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται το αποκρουστικό ψέμα που κρύβεται πίσω από τη χειρότερη αντισημιτική ενέργεια στην αμερικανική ιστορία και μάλιστα έναν μήνα μετά τη φονικότερη ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, απαντώντας στην ανάρτηση αυτήν.

    Ο Musk απάντησε σε μια ανάρτηση που υποστήριζε ότι οι εβραϊκές κοινότητες «προωθούν ακριβώς το ίδιο διαλεκτικό μίσος εναντίον των λευκών που λένε ότι θέλουν να μην χρησιμοποιείται εναντίον τους». Στην ανάρτηση γινόταν επίσης λόγος για «ορδές μειονοτήτων» που κατακλύζουν τις χώρες της Δύσης, μια δημοφιλή αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας. Τη θεωρία αυτή είχε επικαλεστεί, στα τελευταία γραπτά του, ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος δολοφόνησε 11 ανθρώπους στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ το 2018. Στην τελευταία ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης υποστήριζε ότι μια εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθούσε πρόσφυγες «φέρνει εισβολείς για να σκοτώνουν τον λαό μας». Η σφαγή στη συναγωγή ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον Εβραίων στην αμερικανική ιστορία.

    Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις υπηρεσίες της να διακόψουν τις διαφημιστικές εκστρατείες τους στην πλατφόρμα Χ λόγω της «ανησυχητικής αύξησης της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος, ο Γιοχάνες Μπάρκε.

    Η απόφαση αυτή δεν αφορά την χρήση του μέσου από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Η Κομισιόν είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο έρευνα σχετικά με την πιθανή διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «βίαιου περιεχομένου τρομοκρατικού χαρακτήρα» στην πλατφόρμα, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

    H ΙΒΜ αποσύρει τις διαφημίσεις της από το Χ

    Εξάλλου, η εταιρεία IBM έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι αποσύρει, με άμεση ισχύ, όλες τις διαφημίσεις της από την πλατφόρμα Χ, αφού διαπίστωσε ότι είχαν τοποθετηθεί δίπλα σε περιεχόμενο που εξυμνούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με τη Media Matters, που παρακολουθεί τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, προωθητικά μηνύματα των εταιρειών IBM, Apple, Oracle και Xfinity, βρίσκονταν δίπλα σε αντισημιτικό περιεχόμενο.

    «Η IBM έχει μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις και αμέσως διακόψαμε όλες τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα Χ ενώ ερευνούμε αυτήν την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση» ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωσή της.

    Διαβάστε επίσης

    Elon Musk: Αποκάλυψε το Grok, τον ανταγωνιστή του ChatGPT

    Elon Musk: Το Starlink θα παρέχει τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στη Γάζα

    Έλον Μασκ: 1 χρόνος από την εξαγορά του Twitter – Έτοιμοι να ανταγωνιστούμε YouTube και LinkedIn



    ΣΧΟΛΙΑ