• Διεθνής πολιτική

    Επέστρεψε ο τρόμος στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ψάχνουν πόρτα-πόρτα τους συνεργάτες του ΝΑΤΟ

    • NewsRoom

    A handout photo made available by US Central Command Public Affairs shows civilians preparing to board a plane during an evacuation at Hamid Karzai International Airport, Kabul, Afghanistan, 18 August 2021 (issued 19 August 2021). US Marines are assisting the Department of State with an orderly drawdown of designated personnel in Afghanistan. (U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Victor Mancilla) EPA/Staff Sgt. Victor Mancilla/ US Central Command Public Affairs HO Released By: LT Robert Mook Public Affairs Officer Joint Task Force-Crisis Response [email protected] HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


    Έγγραφο του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις τελευταίες ώρες τις έρευνες, αναζητώντας εκείνους που εργάστηκαν για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή συνεργάστηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ακραίοι ισλαμιστές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βρουν τους στόχους τους και εκτοξεύουν απειλές εναντίον συγγενών εκείνων που αναζητούν.

    Κι αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν προ ημερών για γενική αμνηστία και για μη εκδικητική πολιτική.

    «Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει στοχοποιηθεί από τους Ταλιμπάν και η απειλή είναι ξεκάθαρη» ανέφερε στο BBC ο Κρίστιαν Νέλεμαν, επικεφαλής του νορβηγικού κέντρου αναλύσεων RHIPTO, το οποίο έφερε στην επιφάνεια το εμπιστευτικό έγγραφο.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν παραδοθούν, οι Ταλιμπάν θα συλλάβουν, θα ανακρίνουν και θα τιμωρήσουν μέλη των οικογενειών αυτών των ατόμων» ανέφερε ο ίδιος.

    Πρόσθεσε ότι όποιος συγκαταλέγεται στην μαύρη λίστα των Ταλιμπάν, βρίσκεται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο. Είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και μαζικές εκτελέσεις.

    Οι ξένες δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους υπηκόους τους από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αξιωματικό του ΝΑΤΟ, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Καμπούλ.

    Άλλοι 6.000 περιμένουν με αγωνία την σειρά τους να επιβιβαστούν σε ένα από τα αεροπλάνα που θα φύγουν τις επόμενες ώρες.

    Στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών που θα φύγουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Η κατάσταση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει χαοτική. Οι Ταλιμπάν έχουν μπλοκάρει όλους τους Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν.

    Ο Τζο Μπάιντεν, που δέχεται σκληρή κριτική για την κατάσταση που άφησε πίσω της η αμερικανική υποχώρηση, θα μιλήσει απόψε για τις εξελίξεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Έλληνας που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν

    Το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ