• Διεθνής πολιτική

    EE: Νέες κυρώσεις κατά 26 Ρώσων από το Συμβούλιο Υπουργών

    • NewsRoom
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ


    Το Συμβούλιο των Υπουργών προσέθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

    Οι νέες λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν μια θετική στάση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία.

    «Με αυτές τις πρόσθετες κυρώσεις, στοχεύουμε όλους όσοι έχουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν και επωφελούνται οικονομικά από το σύστημα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και σημειώνει ότι «αυτοί που επιτρέπουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πληρώσουν ένα τίμημα για τη δράση τους».

    Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 680 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες, περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που βρίσκονται στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

    Η σημερινή απόφαση συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και την πρόσβαση στα αεροδρόμια της ΕΕ από ρωσικούς αερομεταφορείς κάθε είδους, όπως επίσης και την απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

    Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερομένων προσώπων και οντοτήτων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Οκτώ χώρες-μέλη καλούν την ΕΕ να χορηγήσουν άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας

    Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    «Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

    Για ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων συζήτησε ο Μπάιντεν

    Παράλληλα, για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πολλοί ξένοι ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκαν μέτρα που θα είχαν «σοβαρές επιπτώσεις» για τη Ρωσία, καθώς και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας.

    Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται πως οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ενότητα και τη δέσμευσή τους στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Υπογράμμισαν πως ήταν άνευ προηγουμένου το πακέτο των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκε ως αποτέλεσμα της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Επανέλαβαν την έκκλησή τους στη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν και με την Ουκρανία για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

    Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα οι δείκτες στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

    Η Νορβηγία αλλάζει πολιτική 70 ετών και στέλνει όπλα στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ