• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα οι δείκτες στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την ανησυχία που συνεχίζει να επικρατεί γύρω από το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 33.892,60 μονάδες με πτώση -0,49%, ο S&P 500 στις 4.373,94 μονάδες με απώλειες -0,24%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq στις 13.751,40 μονάδες με άνοδο 0,41%.

    Με τη συνεδρίαση της Δευτέρας ολοκληρώθηκε ένας δύσκολος Φεβρουάριος για την αγορά, στον οποίο πρωταγωνίστησε το ζήτημα της Ουκρανίας,

    Οι επενδυτές τη Δευτέρα έστρεψαν την προσοχή τους ξανά στην περιοχή, όπου οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους, με τους Ουκρανούς να προβάλουν ισχυρή αντίσταση. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκορωσία προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

    Την ίδια ώρα κλιμακώνονται διαρκώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να επιβάλουν, μεταξύ άλλων, μερικό αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποια αντίστοιχη απάντηση από τη Μόσχα.

    Οι χώρες της Δύσης προχώρησαν επίσης στην αποστολή στρατιωτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τη Ρωσία να προβαίνει σε ευθεία απειλή εναντίον τους. Παράλληλα η Μόσχα ανέφερε πως θέτει σε ετοιμότητα και τα πυρηνικά της όπλα.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

    Οι μετοχές στον τομέα της άμυνας όπως η Lockheed Martin και η Northrop Grumman σημείωσαν άνοδο 4,5% και 5,8%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της κυβερνοασφάλειας είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις, με το Crowdstrike να σημειώνει άλμα 5%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Chevron (2,58%), η Boeing (1,92%) και η Salesforce (1,17%).  Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τραπεζικές JPMorgan (-4,17%),  Goldman Sachs (-2,52%) καθώς και η μετοχή της Nike (-1,62%).

    Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

    Η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία έφερε νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Το συμβόλαιο WTI παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 4,5% κλείνοντας στα 95,72 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Αύγουστο του 2014. Σε επίπεδο μήνα έκλεισε με άνοδο 8,6%.

    Το Brent Απριλίου ενισχύθηκε κατά 3,1% στα 100,99 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Για το μήνα σημείωσε συνολική άνοδο 10,7%. Το συμβόλαιο του Μαΐου, το πιο κοντινό συμβόλαιο πλέον, ενισχύθηκε κατά 4,1% στα 97,97 δολ. το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ