• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ για AUKUS: Αλληλεγγύη στην Γαλλία – «Δεν είναι διμερές το θέμα»

    • NewsRoom

    Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει δηλώσεις για την AUKUS εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Γαλλία (ΑΠΕ)


    Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία (AUKUS) για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

    Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη -στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ-, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.

    Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, που κρατήθηκε στο σκοτάδι.

    Δεν θα συναντηθώ με τον Μακρόν, λέει ο Αυστραλός πρωθυπουργός

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, μετά την ακύρωση από την Καμπέρα συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους μεγαλύτερου των 50 δισεκ. ευρώ.

    Η Καμπέρα ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αφού σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

    Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε την οργή της Γαλλίας, η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

    Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσει με τον Μακρόν για να αμβλύνει την ένταση, ο Μόρισον δήλωσε ότι δεν θα έχει ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

    Εν καιρώ…

    «Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό την παρούσα στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει ευκαιρία εν καιρώ», εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε αν θα συνομιλήσει με τον Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν χθες, Δευτέρα, την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τις πιθανότητες της Αυστραλίας να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ.

    Η Αυστραλία και η ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας στις 12 Οκτωβρίου. Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τίχαν δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, παρά την οργή της Γαλλίας.

    Ο Μόρισον θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προτού μεταβεί στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο με τις χώρες της ομάδας Quad -Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αυστραλία- αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γαλλία: Από τον Ιούνιο ξεκίνησε να αμφιβάλλει για την παραγγελία υποβρυχίων της Αυστραλίας

    Φον ντερ Λάιεν για AUKUS: Απαράδεκτος ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

    Σαρλ Μισέλ: Ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το ζήτημα με την κρίση των γαλλικών υποβρυχίων



    ΣΧΟΛΙΑ