• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: «Παρηγοριά» για την Ελλάδα οι αλλαγές που εξετάζει η ΕΚΤ στις επανεπενδύσεις των ομολόγων

    • Bloomberg
    Κριστιν Λαγκάρντ ΔΝΤ

    Christine Lagarde, πρόεδρος ΕΚΤ


    Η ΕΚΤ μελετά αλλαγές στον τρόπο που επανεπενδύει στα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές αναταραχές της αγοράς, αναφέρει το Bloomberg.

    Μια τέτοια προσαρμογή θα μπορούσε να αποδειχτεί “παρηγοριά” για την Ελλάδα, καθώς η φιλοδοξία της να γίνουν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από το “συμβατικό” πρόγραμμα αγοράς τίτλων (APP), είναι πιθανό να διαψευστεί, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα μετακυλίει τους τίτλους που ωριμάζουν και να εφαρμόσει μεγαλύτερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή τέτοιων αγορών που έγιναν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP, αναφέρουν ανώνυμες πηγές που επικαλείται το bloomberg.

    Με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΤ θα έχει διαθέσιμο ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε περιόδους πίεσης στην αγορά, αφού η εμπειρία της πανδημίας την ανάγκασε να δημιουργήσει το PEPP.

    Η κεντρική τράπεζα θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις της στην συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου. Τότε θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της από το Μάρτιο και μετά οπότε λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε κατά την πανδημία.

    Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδύονται, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

    Η “παρηγοριά” της Ελλάδας

    Οι αλλαγές στο εργαλείο αυτό ενδέχεται να αποδειχθούν «παρηγοριά» για την Ελλάδα, γράφει το Bloomberg. Η φιλοδοξία της ότι θα γίνει επιλέξιμη για το «κλασσικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) πιθανότατα θα αποδειχθεί μάταια, επισημαίνει.

    Η χώρα εξαιρείται από το APP επειδή τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η κεντρική τράπεζα αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος.

    Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg τον Οκτώβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε την «πολύ ουσιαστική πρόοδο» στην οικονομία της χώρας και είπε ότι η ενδεχόμενη ένταξή της στο APP θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

    «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επενδυτική κατηγορία, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, θα είχε αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα», είχε πει τότε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ