• Οικονομία

    Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

    • NewsRoom
    Τράπεζα Ελλάδος: Προκήρυξη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού

    Γιάννης Στουρνάρας


    H Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας .

    Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο, ανέφερε ότι θεωρεί «πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης» – εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

    Σε κάθε περίπτωση, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα.

    Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να πετύχει για την επόμενη δεκαετία ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.

    Στουρνάρας: “Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τραίνο”

    Ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε ότι η αισιοδοξία του για τον 10ετή ενάρετο κύκλο της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης 93,5%, υπερδιπλάσιο εκείνου που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στηρίζεται σε εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της ζήτησης, όσο και της προσφοράς. Πιο συγκεκριμένα, στο παραπάνω διάστημα όπως είπε, θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σημαντικοί πόροι, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τα διαθρωτικά ταμεία.

    Επιπροσθέτως, καταγράφεται σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων. Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται από σημαντικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, και άλλες τις οποίες σχεδιάζει, η κυβέρνηση. «Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τραίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη» του παρελθόντος.

    Ζητούμενο όμως παραμένει, όπως είπε, η υψηλή αυτή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

    Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό επιδοτεί τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια, επομένως θα πρέπει και αυτές να δανείσουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

    Αναφερόμενος στα νοικοκυριά, ο διοικητής της ΤτΕ τα προέτρεψε να δανειστούν για την αγορά κατοικίας, αντί της λύσης του ενοικίου. Όπως επεσήμανε, χάρη στην μεγάλη μείωση των επιτοκίων, η τοκοχρεωλυτική δόση για την αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου μπορεί πλέον να είναι χαμηλότερη από τη δαπάνη του ενοικίου για το ίδιο ακίνητο.

    Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα, ως «την τέλεια καταιγίδα». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς όπως είπε, η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτελεί ένα «σύνθετο γεωπολιτικό φαινόμενο».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ