• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Η Σαουδική Αραβία ακμάζει και όχι μόνο από το πετρέλαιο


    Η αγορά των ακινήτων ακμάζει στη Σαουδική Αραβία, πράγμα που είναι φυσιολογικό, καθώς το εισόδημα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας ρέει μέσω της οικονομίας.

    Πέρα από το πετρέλαιο, η αφορά των ακινήτων ακμάζει και από το πρόγραμμα των ακινήτων του πρίγκιπα διαδόχου.

    «Υπάρχει μια αλλαγή στη νοοτροπία», είπε ο Almajed, ο οποίος είναι επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας ανάπτυξης Almajdiah Residence, καθώς ορισμένοι Σαουδάραβες ασπάζονται τον πιο ανοιχτό τρόπο ζωής που εξυπηρετεί η εταιρεία του. «Σήμερα υπάρχει δημιουργικότητα στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας».

    “Χαλάρωσαν” οι περιορισμοί

    Ενώ ο ντε φάκτο ηγεμόνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει συγκεντρωτική εξουσία και αυξημένη πολιτική καταστολή από τότε που ανυψώθηκε από τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, το 2015, έχει επίσης τερματίσει ή χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ψυχαγωγία και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναμειχθούν άνδρες και γυναίκες, και προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση στο λάδι.

    Πριν από δέκα χρόνια, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν νοίκιαζαν καν σε γυναίκες, οι οποίες χρειάζονταν την έγκριση ενός άνδρα κηδεμόνα για πολλές αποφάσεις ζωής. Σήμερα, οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε μεγαλύτερους αριθμούς και το 30% των αγοραστών της Almajdiah είναι γυναίκες, αποκτώντας επενδυτικά ακίνητα ή ένα δικό τους σπίτι.

    Βοηθούν να ανυψωθεί μια οικονομία που έχει μεταμορφωθεί από τις αγορές ενέργειας. Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου ανησυχεί για τον σπειροειδή πληθωρισμό που τροφοδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πιθανές υφέσεις, το πετρέλαιο που ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος σημαίνει ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ομάδα των 20.

    Αυξάνεται το ΑΕΠ

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο, όταν η οικονομία εκτός του πετρελαίου αναπτύχθηκε κατά 5,4% και είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι στο τέλος του 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία.

    Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Saudi Aramco ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη από οποιαδήποτε εισηγμένη εταιρεία παγκοσμίως. Δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν στα ταμεία της Σαουδικής Αραβίας και αυξάνουν τις κρατικές επενδύσεις, ενισχύοντας το κλίμα σε έναν ιδιωτικό τομέα που εξαρτάται από κρατικές συμβάσεις.

    Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν ετησίως κατά 64% τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, καθώς το βασίλειο ξεκινά ένα κτηριακό ξεφάντωμα που περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα και πάρκα, καθώς και μεγαλεπήβολα σχέδια για μια νέα πόλη που χτίστηκε από το μηδέν και μια πολυτελή τουριστική ανάπτυξη στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι συνολικές δαπάνες ήταν 16% υψηλότερες, παρόλο που η αρχική πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού θα μειωνόταν.

    Αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες

    Τα καλοκαίρια συνήθως στέλνουν τις ελίτ της Σαουδικής Αραβίας σε πιο δροσερά κλίματα στην Ευρώπη, αλλά τα νεότερα εστιατόρια υψηλής ποιότητας του Ριάντ είναι γεμάτα. Στο Coya, μια αλυσίδα της Λατινικής Αμερικής, τα πιο δημοφιλή καθίσματα για δείπνο — 8:30 έως 9 μ.μ. — έχουν κλείσει πλήρως ένα μήνα νωρίτερα.

    Οι συνδυασμένες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης, δείκτης της καταναλωτικής δραστηριότητας, έχουν ανακάμψει, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9% τον Ιούνιο μετά από υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ήταν 2,7%, περίπου το ένα τρίτο του ποσοστού στις ΗΠΑ ή στην ευρωζώνη.

    Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να κόψει τη συνήθεια των εκροών και περικοπών για την παρακολούθηση πετρελαίου, τη ροή κινήτρων μέσω κρατικών κεφαλαίων και σε μακροπρόθεσμα έργα όπως η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και ο τουρισμός.

    Οι προβλέψεις για την οικονομία

    Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,6% φέτος, αλλά η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2,5% έως το 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους. Το αργό είναι τώρα περίπου 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παγκόσμιοι φόβοι για την οικονομική ύφεση και το ενδεχόμενο για περισσότερη προσφορά από το Ιράν εάν αναστηθεί η πυρηνική του συμφωνία συνεχίζουν να κρέμονται πάνω από την αγορά.

    «Εάν σημειωθεί νέα κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, θα υπάρξει και πάλι επιβράδυνση της δραστηριότητας», δήλωσε η Μόνικα Μάλικ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Άμπου Ντάμπι. «Αλλά αρκετοί θετικοί παράγοντες συνδυάζονται σε αυτό το σημείο».

    Το Almajdiah απευθύνεται σε εύπορους επαγγελματίες που θέλουν σπίτια ανοιχτής διαρρύθμισης με άφθονο φυσικό φως. Πολλοί Σαουδάραβες προτιμούσαν στο παρελθόν σπίτια με ψηλούς τοίχους και μικροσκοπικά παράθυρα για να διατηρήσουν την ιδιωτική ζωή. Αλλά το κοινωνικό άνοιγμα, μαζί με μικρότερες οικογένειες και στενότερους προϋπολογισμούς, το αλλάζει αυτό. Το στυλ απηχεί κατοικίες υψηλής ποιότητας στο Ντουμπάι, τον περιφερειακό κόμβο με τον οποίο θέλει να ανταγωνιστεί ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ, ανακοινώνοντας σχέδια να διπλασιάσει τον πληθυσμό του Ριάντ και να προσελκύσει εκατομμύρια ομογενείς.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα πρόκληση για την Κίνα – Επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊπέι

    Σολτς: “Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο για παράλογους λόγους”

    Χάμπεκ: “Η έναρξη του Nord Stream 2 θα σήμαινει υποχώρηση προς τον Πούτιν”



    ΣΧΟΛΙΑ