• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: «Το Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις» – Τηλεδιάσκεψη με Νετανιάχου

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Ενημέρωση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στη χώρα είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    «Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ καθίσαμε μαζί με τις ομάδες μας για να λάβουμε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ και να καθορίσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο X.

    «Συνδεθήκαμε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να συζητήσουμε τον συντονισμό για την υποστήριξη του Ισραήλ, την αποτροπή εχθρικών παραγόντων και την προστασία αθώων ανθρώπων».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε λίγο αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες μεταξύ των νεκρών μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Πρόκειται για μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών τη Δευτέρα, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 11 Αμερικανοί πολίτες.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση με τον τρόπο που δέχθηκε το Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, «η απάντησή μας θα είναι γρήγορη, αποφασιστική και συντριπτική».

    «Όπως κάθε έθνος στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει – μάλιστα έχει καθήκον να απαντήσει σε αυτές τις φαύλες επιθέσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

    «Γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν ως τρόπαια. Οικογένειες κρυμμένες από φόβο για ώρες ολόκληρες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή. Και χιλιάδες τραυματίες, ζωντανοί αλλά κουβαλώντας μαζί τους τα τραύματα από τα θραύσματα και τη μνήμη όσων υπέστησαν», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου συζήτησαν για το πώς οι δημοκρατίες είναι «πιο ασφαλείς όταν ενεργούμε σύμφωνα με το κράτος δικαίου».

    «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. «Η Χαμάς δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά τρόμο και αιματοχυσία».

    «Το Υπουργείο Άμυνας έχει μεταφέρει την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο και έχει ενισχύσει την παρουσία των μαχητικών μας αεροσκαφών. Και είμαστε έτοιμοι να μετακινήσουμε πρόσθετα μέσα όπως απαιτείται» δήλωσε Αμερικανός πρόεδρος.

    Aνέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστικών για την ενίσχυση του «Iron Dome».

    Προειδοποίησε τέλος τυχόν εχθρικά μέρη να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο Ισραήλ.

    Διαβάστε επίσης

    H φρίκη του πολέμου: Αποκεφάλισαν κι έκαψαν ζωντανά βρέφη – Δεκάδες νεκροί σε κιμπούτς στο Ισραήλ

    Μπορέλ: Kανονικά η βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή – Δεν πιστεύω πως τα χρήματα πάνε στη Χαμάς

    Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Προχωράμε σε μάχη χωρίς κανέναν περιορισμό



    ΣΧΟΛΙΑ