• Διεθνής πολιτική

    Μπορέλ: Kανονικά η βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή – Δεν πιστεύω πως τα χρήματα πάνε στη Χαμάς

    • NewsRoom
    Ζοζέπ Μπορέλ

    Ζοζέπ Μπορέλ ( EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL)


    Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει τελικά αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, απορρίπτοντας τα σχόλια της Κομισιόν τη Δευτέρα που υποδήλωναν κάτι τέτοιο.

    Μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Ομάν, στο περιθώριο μιας συνάντησης της ΕΕ με τις αραβικές χώρες, ο Μπορέλ είπε ότι τα πολλά κράτη-μέλη – όπως η Ισπανία και η Γαλλία, ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές βοήθειας -αναπτυξιακή και ανθρωπιστική– θα πρέπει να συνεχιστούν.

    Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι θα γίνει επανεξέταση των πληρωμών βοήθειας του μπλοκ, όπως είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, είπε ότι θα διασφαλίσει ότι θα ήταν μια γρήγορη αναθεώρηση για να βεβαιωθεί ότι δεν θα πήγαιναν κονδύλια στη Χαμάς ή σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

    Ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο.

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ο Μπορέλ καταδίκασε τη δολοφονία Ισραηλινών από μαχητές της Χαμάς και είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενεργώντας κατά της Χαμάς. Ωστόσο, είπε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου και ότι ορισμένες από τις ενέργειες που έχουν λάβει, όπως η διακοπή ρεύματος, τροφής και νερού στη Γάζα, ήταν αντίθετες με αυτούς τους κανόνες.

    «Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη Σύνοδο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των άμαχων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

    Σημειώνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

    Διαβάστε επίσης

    Γάζα: Θρίλερ με τη Γερμανίδα Σάνι Λουκ – Είναι ζωντανή σε κρίσιμη κατάσταση λέει τώρα η μητέρα της

    Ερντογάν: Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ;

    Γερμανία: Στρατιωτική βοήθεια €1 δισ. στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ