• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Παρουσίασε επένδυση της Μιcrosoft, στην ίδια τοποθεσία με «αποτυχημένo» project που στήριξε ο Τραμπ

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Μια επιχειρηματική χροιά πήρε η μάχη μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο νυν Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας σημαντικής επένδυσης της Microsoft στο Ουισκόνσιν, στην ίδια ακριβώς τοποθεσία όπου ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε υποστηρίξει ένα εμβληματικό τεχνολογικό project για λογαριασμό της Foxconn, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί ποτέ στο μέγεθος που είχε εξαγγελθεί.

    Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η επένδυση της Foxconn που προανήγγειλε ο προκάτοχός του αποδείχθηκε «απάτη», κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο πως απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις του να φέρει υψηλές θέσεις εργασίας στην πολιτεία και να τονώσει την εγχώρια παραγωγή.

    Ο Μπάιντεν συμμετείχε στην εκδήλωση με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, κατά την οποία ανακοινώθηκε ένα σχέδιο 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, σε μια τοποθεσία στην κομητεία Ρασίν του Ουισκόνσιν.

    Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στο ίδιο μέρος που είχε επιλεγεί για μια τεράστια επένδυση από τον ταϊβανέζικο γίγαντα ηλεκτρονικών ειδών Foxconn. Ο Τραμπ είχε  παρευρεθεί σε μια παρόμοια παρουσίαση το 2018, αναφέροντας την υποσχόμενη επένδυση ως κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών του για να φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ.

    «Ήρθε εδώ με τον γερουσιαστή σας Ρον Τζόνσον, κρατώντας κυριολεκτικά ένα χρυσό φτυάρι, υποσχόμενος να φτιάξει «το όγδοο θαύμα του κόσμου», είπε ο Μπάιντεν την Τετάρτη. «Έσκαψαν μια τρύπα με αυτά τα χρυσά φτυάρια και έπεσαν μέσα σε αυτήν».

    Η Foxconn, προμηθευτής της Apple Inc., είχε συμφωνήσει να κατασκευάσει τον κόμβο τεχνολογικής παραγωγής σε γεωργικές εκτάσεις νότια του Μιλγουόκι και να δημιουργήσει έως και 13.000 θέσεις εργασίας υψηλής αμοιβής. Αλλά η προσπάθεια έχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, χτυπημένη από καθυστερήσεις και μετατοπίσεις σχεδίων. Σύμφωνα με μια υπηρεσία της πολιτείας, η επένδυση έχει δημιουργήσει κάτι παραπάνω από 1.000 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής.

    «Ο προκάτοχός μου έδωσε υποσχέσεις. Έσπασε περισσότερα από όσα κράτησε, αφήνοντας πίσω του πολλούς ανθρώπους και κοινότητες σαν αυτή του Ρασίν», είπε ο Μπάιντεν. «Δίνουμε υποσχέσεις και τηρούμε υποσχέσεις», πρόσθεσε.

    Ο Μπράντ Σμιθ, ο οποίος μεγάλωσε στην πολιτεία, αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες της Foxconn, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό για τις εταιρείες να «συνεργαστούν με την κοινότητα» στα επενδυτικά έργα. «Είναι ο τρόπος να κάνεις επιχειρήσεις εδώ», πρόσθεσε.

    Η Foxconn ανέφερε σε δήλωσή της ότι είχε επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Ουισκόνσιν και ότι βοήθησε για τη δημιουργία της υποδομής ώστε και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν καταστήματα στην πολιτεία. «Είμαστε περήφανοι για τους πάνω από 1.000 άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στη Foxconn Wisconsin», δήλωσε η εταιρεία.

    Το Ουισκόνσιν είναι μια από τις πολιτείες πεδίου μάχης όπου αυτό το ζήτημα θα διευθετηθεί τον Νοέμβριο. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult τον Απρίλιο έδειξε πως στο  Ουισκόνσιν ο Τραμπ έχει προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων. Τον Μάρτιο, η ίδια δημοσκόπηση είχε τον Μπάιντεν να προηγείται με 1 μονάδα.

    Το ταξίδι είναι η τέταρτη επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν φέτος — ένας δείκτης της σημασίας της πολιτείας. Ο Τραμπ κράτησε την πολιτεία με προβάδισμα μικρότερο της μιας μονάδας το 2016, ενώ ο Μπάιντεν το ανέτρεψε το 2020, κερδίζοντας επίσης οριακά.

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco Shipping, Γουάν Μιν, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

    Pfizer: Συμφωνία για διακανονισμό για πάνω από 10.000 αγωγές για το φάρμακο Zantac

    Warner Bros. Discovery: Εντολή για νέες περικοπές δαπανών και αύξηση της τιμής στις συνδρομές streaming



    ΣΧΟΛΙΑ