• Διεθνής πολιτική

    Αργά το βράδυ εικόνα για την έκβαση της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό

    • NewsRoom


    Μετά την ολοκλήρωση του αποψινού δείπνου θα διαφανούν τα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξάγεται στην Γενεύη. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών είναι δύσκολο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Η σημερινή ημέρα, Μ. Τετάρτη 28/04, περιελάμβανε τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και συνεχείς διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες με τους κ.κ. Δένδια, Τσαβούσογλου και Ράαμπ.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

    Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστές τις προθέσεις του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσαβούσογλου από τη Γενεύη. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

    Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκείνος άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανός ΥΠΕΞ: «Σημαντική στιγμή» η Άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη

    Για την Γενεύη αναχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης – Αύριο ξεκινά η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό

    Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Οι θέσεις μας συμπίπτουν – Λύση μόνο στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ