• Πολιτική

    Για την Γενεύη αναχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης – Αύριο ξεκινά η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό

    • NewsRoom
    Αναστασιάδης

    Νίκος Αναστασιάδης


    Αναχώρησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Μ. Δευτέρας η πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία μεταφέρει τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και την κυπριακή αποστολή που θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό, στη Γενεύη.

    Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Μαζί του βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

    Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Ελβετία μετά το μεσημέρι, με το επίσημο πρόγραμμα των εμπλεκομένων πλευρών να ξεκινά αύριο, Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκινά το απόγευμα της 27ης Απριλίου με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στη συνέχεια με τoν Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Γενεύη «με θετική προσέγγιση και θα συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της, για να επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης, που δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επί της ουσίας».

    Πρόσθεσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για όλες τις πιθανές εξελίξεις, για όλα τα πιθανά σενάρια.

    Πάντως, Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως οι δημόσιες θέσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς αφήνουν στενά περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές της πενταμερούς.

    Σε συνέντευξη του στην Real News, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι στη Γενεύη μπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρανομαστής προκειμένου να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν το 2017.

    Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι λύση στο Κυπριακό μπορεί να βρεθεί μόνο εντός του πλαισίου που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, απορρίπτοντας την λύση των δύο κρατών που προωθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσαν ότι ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχονται στην πενταμερή για το Κυπριακό με θετική βούληση έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό.

    «Προσπάθεια δεν είναι να σφετεριστούμε δικαιώματα οποιουδήποτε. Προσπαθούμε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Οι θέσεις μας συμπίπτουν – Λύση μόνο στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ

    Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ λίγο πριν την Πενταμερή

    Αναστασιάδης: Πιθανή αποτυχία της πενταμερούς βαραίνει όσους προβάλλουν απαράδεκτες θέσεις περί δύο κρατών



    ΣΧΟΛΙΑ