Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη Πέμπτη «πακέτο» μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης έχουν αποφασιστεί τα ακόλουθα μέτρα:

1

-Μείωση από 1η Μαΐου 2026 μέχρι 31 Μαρτίου 2027 περαιτέρω τον συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, στο 5% για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο 2026, κατά 8,33 σεντ το λίτρο.

– Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε κρέας, πουλερικά και ψάρια από 1η Απριλίου 2026 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2026. Τα προϊόντα αυτά προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, φρούτα και λαχανικά.

-Μη επιβολή της Πράσινης Φορολογίας στα καύσιμα, που θα επιβάρυνε επιπλέον το κόστος καυσίμων, κατά 9 σεντ το λίτρο.

-Επιδότηση 30% των απολαβών εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, για μονάδες και τουριστικά καταλύματα που θα είναι σε λειτουργία για όλη την περίοδο από την 1η Απρίλιου μέχρι τις 30 Απριλίου 2026.

-Σχέδιο για περαιτέρω στήριξη αεροπορικών εταιρειών για διασφάλιση της απρόσκοπτης σύνδεσης της χώρας μας με σημαντικούς προορισμούς προσέλκυσης τουριστών.

Διαβάστε επίσης:

Νέος κατώτατος μισθός: Στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου – Ποιοι κερδίζουν και ποια επιδόματα αυξάνονται

Μητσοτάκης: Στα 920 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός – Μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρυσι

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα σε ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη στην ΕΕ