• Πολιτική

    Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Οι θέσεις μας συμπίπτουν – Λύση μόνο στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (Α), στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ


    Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχτηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται εν όψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στην Γενεύη.

    Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλαν σαφές μήνυμα ότι λύση στο Κυπριακό μπορεί να βρεθεί μόνο εντός του πλαισίου που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

    Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσαν ότι ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχονται στην πενταμερή για το Κυπριακό με θετική βούληση έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι πλαίσιο λύσης αποτελεί μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση.

    » Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Είναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας. Γι’ αυτό και σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

    » Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με καλή διάθεση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε: «Συμφωνώ με τη διαπίστωση ότι το πλαίσιο καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, εμού και του κ. Ακιντζί.

    » Προσπάθεια δεν είναι να σφετεριστούμε δικαιώματα οποιουδήποτε. Προσπαθούμε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων.

    » Οι θέσεις μας συμπίπτουν. Ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Στο θέμα, όμως, ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στην Αθήνα σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης – Συνάντηση με Μητσοτάκη εν όψει της πενταμερούς

    Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το πλοίο L’ Atalante



    ΣΧΟΛΙΑ