• Πολιτική

    «Γκάζια» Μητσοτάκη από τις 8 Ιουλίου: Η πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης

    • NewsRoom

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης


    Παρά το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας τονίζουν ότι οι κάλπες της Κυριακής δεν είναι μισογεμάτες από τις ευρωεκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Εάν, λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν -και ειδικότερα ως προς το σκέλος της αυτοδυναμίας- τότε την Κυριακή 7 Ιουλίου η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ο αρχηγός της ΝΔ μοιάζει έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο και όπως έχει δηλώσει έχει σχεδιάσει όλο το υπουργικό σχήμα, καθώς σκοπεύει να πιάσει δουλειά από την επόμενη ημέρα.

    Έτσι, εάν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία το βράδυ της 7ης Ιουλίου, θα ακολουθήσουν τα εξής:

    – Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

    – Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των προσώπων που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο, όπως και το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για πρόεδρο της Βουλής.

    – Την Τρίτη 9 Ιουλίου θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου και θα ακολουθήσουν οι σχεδόν πάντα ενδιαφέρουσες τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

    Στη συνέχεια, όπως έχει γίνει γνωστό από το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, η Βουλή θα ανοίξει ξανά στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών. Πιθανόν, σε δεύτερη συνεδρίαση το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει και η εκλογή Προεδρείου.

    Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που θα γίνουν πιθανότατα σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει ένα τριήμερο.

    Από κει και πέρα, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Βουλή θα κλείσει για περίπου δέκα ημέρες τον Αύγουστο, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή από τη Δευτέρα 12 ως την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με τις εργασίας να συνεχίζονται κανονικά, χωρίς θερινά τμήματα, από τις 18 Αυγούστου.

    Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή θα είναι αυτό για τη δομή και την λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό θα προβλέπει τον διαχωρισμό του ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού από το όργανο που συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται συγχωνεύσεις υπουργείων, χαρτοφυλακίων και αρμοδιοτήτων.

    Επίσης, πριν από τη θερινή διακοπή εκτιμάται ότι θα έρθει στην Βουλή και το νέο φορολογικό με αλλαγές που θα ισχύσουν από 1/1/2020. Μετά θα ακολουθήσουν άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο αδειοδοτικό περιβάλλον, αλλά και αυτό για την Παιδεία που θα αφορά κυρίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτή τη φάση.

    Πριν όμως από όλα αυτά, ραντεβού στις κάλπες!



    ΣΧΟΛΙΑ