• Συνεντεύξεις

    Νότης Μηταράκης: «Fakes news» η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

    • Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυρούλη
    Ο υπουργός Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Στην άμεση έκδοση των ενημερωτικών σημειωμάτων σχετικά με το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι αναμένεται να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Παράλληλα, θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των εισφορών για την κύρια ασφάλιση κατά 25%, καθώς όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο κ. Μηταράκης ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε εξοντωτικούς φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που είναι βασικό εμπόδιο στην παραγωγική δραστηριότητα, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

     Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ξεκαθαρίζει ότι δεν επιχειρείται κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο για fake news από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος πυλώνας θα διατηρηθεί δημόσιος και οι σημερινοί συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές.

    Θα προχωρήσει τελικά η Νέα Δημοκρατία σε ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης; Πως θα διασφαλιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις; Δημιουργείται έλλειμμα στο ΕΤΕΑΕΠ;

    Καμία ιδιωτικοποίηση δεν επιχειρείται στην επικουρική ασφάλιση από τη Νέα Δημοκρατία. ‘Ο,τι αντίθετο λέγεται είναι καθαρά για λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης και fake news. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα για ένα σχέδιο τριών πυλώνων όπως έχουν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής. Πρέπει αφενός να μετριάσουμε τον δημοσιονομικό κίνδυνο και αφετέρου να θωρακίσουμε τις συντάξεις απέναντι στο δημογραφικό, αλλά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό.

    Στην πρότασή μας, ο πρώτος πυλώνας παραμένει διανεμητικός και αναδιανεμητικός. Με βελτίωση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών. Και τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες περί κεφαλαιοποίησης του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης είναι απόλυτα ανακριβή και δεν θα τα βρείτε σε καμία πρόταση της ΝΔ.

    Στον δεύτερο πυλώνα επιχειρούμε μια πραγματική επανάσταση. Διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, εισάγουμε για τους νέους ασφαλισμένους, την κεφαλαιοποίηση και τους ατομικούς λογαριασμούς. Το ΕΤΕΑΕΠ, είναι ο βασικός διαχειριστής αυτού του συστήματος. Ναι μεν οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν πάροχο, αλλά όλο το σύστημα καθώς και η πιστοποίηση των παρόχων ελέγχεται από τον κρατικό φορέα. Σε δημόσιους φορείς εξάλλου ανήκει και η εποπτεία. Τέλος ο τρίτος πυλώνας παραμένει όπως σήμερα, με φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή.

    Οι σημερινοί συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα. Οι σημερινές συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις σημερινές εισφορές. Υπάρχει μια απώλεια λόγω του ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μπαίνουν πια στο νέο σύστημα. Αυτή όμως καλύπτεται από τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών. Στην πορεία της ανάπτυξης του συστήματος, το έλλειμμα της επικουρικής δεν ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ και είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Από την άλλη όμως δημιουργούνται αποθεματικά τα οποία επενδύονται στην οικονομία, με πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε βαρύτατες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Θα προχωρήσετε σε αλλαγές του υφιστάμενου καθεστώτος;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε βαρύτατες εισφορές σε όλους ανεξαιρέτως: μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές είναι σήμερα βασικό εμπόδιο στην παραγωγική δραστηριότητα, τη μείωση την ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Γι αυτό και η μείωσή τους αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε μιλήσει για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της κύριας σύνταξης κατά 25% για όλους. Η μείωση κατανέμεται αναλογικά στις εργοδοτικές (2/3) και στις εισφορές του ασφαλισμένου (1/3) όσον αφορά στους μισθωτούς. Αναλογική εφαρμογή έχουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με όποιο τρόπο και αν αμείβονται αυτοί, αλλά και τους αγρότες. Στόχος είναι να τονώσουμε την αγορά εργασίας, να δημιουργήσουμε κίνητρα και για προσλήψεις, αλλά και για ένταξη εργαζομένων και επαγγελματιών στην κοινωνική ασφάλιση.

    Θα στείλετε τα ενημερωτικά σημειώματα στους ασφαλισμένους, όπου θα εγγράφεται η «προσωπική» διαφορά μετά τον επανυπολογισμό  και την εφαρμογή του Νόμου 4387/16, τα οποία απέκρυψε για περισσότερο από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Αυτή τη στιγμή και με απόλυτη ευθύνη της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση στον ΕΦΚΑ. Δε μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να λέει ότι δεν εκδίδονται ενημερωτικά σημειώματα γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι. Είναι απόλυτα υποχρεωμένοι από τον ίδιο το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι βασική μας προτεραιότητα η αποκατάσταση της ομαλότητας, και ως προς την ενημέρωση των συνταξιούχων και ως προς την έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα λύνονται ως δια μαγείας από την επόμενη μέρα. Και φυσικά δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουμε τάχιστα στο έργο της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων ώστε να είναι μέσα σε εύλογο διάστημα δυνατή η ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων.

    Ποιες παρεμβάσεις θα κάνει η ΝΔ για το μεταναστευτικό, ώστε να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Χίος;  

    Ζούμε στη Χίο εδώ και τέσσερα χρόνια μια κατάσταση πρωτόγνωρη: τοπικές κοινωνίες διαιρεμένες, να υφίστανται ένα κόστος που δε μπορούν να σηκώσουν και από την άλλη, άνθρωποι στοιβαγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες των hotspots. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα ανοιχτά σύνορα και η επ’ αόριστον παραμονή όλων, δεν είναι πολιτική ευνομούμενου κράτους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Κυρίως στα ακριτικά νησιά λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσης τους δε μπορούμε να έχουμε καμία μόνιμη παραμονή.

    Το πρόγραμμά μας είναι σαφές ως προς το μεταναστευτικό: Φύλαξη συνόρων με όλα τα σύγχρονα μέσα και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Κλειστά κέντρα προσωρινής πρώτης υποδοχής και ταχεία εξέταση των διαδικασιών ασύλου, ώστε όσοι δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Και φυσικά έλεγχο και διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πάντα με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού όπως ταιριάζει σε ένα πολιτισμένο ευνομούμενο κράτος.



    ΣΧΟΛΙΑ