• Πολιτική

    Όλες οι νέες δημοσκοπήσεις: Σίγουρη πρωτιά της ΝΔ με αυτοδυναμία

    • NewsRoom
    Βουλή


    Σαρωτική επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που φτάνει ακόμη και το διψήφιο ποσοστό προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανόν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξασφαλίσει την Κυριακή και την αυτοδυναμία. Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις θα έχουμε την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση έπειτα από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συγκεντρώσει 43,92% και 160 έδρες.

    Στην δημοσκόπηση της Pulse που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, η ΝΔ έχει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων και αυτοδυναμία με 155 έως 159 έδρες.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία  συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ. Έπονται ΚΙΝΑΛ (7%), ΚΚΕ (5%), και Χρυσή Αυγή (4%), ενώ οριακά εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 με ποσοστό 3%.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία  συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ. Έπονται ΚΙΝΑΛ (7%) ΚΚΕ (5%) και Χρυσή Αυγή (4%) ενώ οριακά εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 με ποσοστό 3%.

    Η πιθανή διακύμανση που θα εμφανίζουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ από 25,4% έως 30,6% και για τη Νέα Δημοκρατία από 33,2 έως 38,8%.

    Αυτοδυναμία

    Η έρευνα προβλέπει ακόμη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είτε με 155 βουλευτές στο σενάριο επτακομματικής Βουλής,  είτε με 159 βουλευτές στην περίπτωση εξακομματικής.

    Στην ερώτηση ποια από τις ενδεχόμενες κυβερνήσεις είναι καλύτερο να προκύψει από τη χώρα, το 36% επιλέγει κυβέρνηση αυτοδύναμης ΝΔ έναντι 15% που επιλέγει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένο κατά δύο μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

    Στην παράσταση νίκης, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζεται στο 69% (έναντι 71 της προηγούμενης μέτρησης) ενώ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (19%) παρότι ενισχύεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

    Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι τελικά να πάτε να ψηφίσετε στις 7 Ιουλίου το 87% απαντά «πολύ πιθανό έως σίγουρο».

    Βαρόμετρο Public Issue

    Ισχυρό προβάδισμα 15,5 ποσοστιαίων μονάδων φέρεται να εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Ιούλιο. Μάλιστα η ΝΔ φαίνεται να υπερβαίνει το φράγμα του 40%, ενώ δείχνει να εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια (πέντε, έξι και επτά κόμματα στη Βουλή).

    Ειδικότερα, η ΝΔ στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος συγκεντρώνει ποσοστό 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 5,5% και η ΧΑ 3,5%.  Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να κυμαίνονται γύρω από το όριο του 3%, συνεπώς οποιαδήποτε πρόβλεψη της εισόδου τους ή μη στην επόμενη Βουλή είναι επισφαλής.

    Μια ενδεχόμενη διαφορά της τάξης του 15,5% θα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).

    Όπως αναφέρεται, ο νέος αναδυόμενος μεταμνημονιακός δικομματισμός προβλέπεται να προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, ενώ ο πόλος της κεντροδεξιάς δείχνει να επανασυσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο οποίος παραμένει διασπασμένος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

    Αυτό το στοιχείο αφενός διαφοροποιεί ριζικά τον νέο δικομματισμό («μη-ισορροπημένος») από τον προηγούμενο και αφετέρου εξηγεί, ως ένα βαθμό, τη διεύρυνση της «ψαλίδας» α’/β’ κόμματος. Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, που προβλέπεται να αναδειχθεί από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θυμίζει έντονα, το 2009, με τους δύο πόλους, όμως, σε αντεστραμμένη διάταξη.

    Δημοσκόπηση Rass

    Προβάδισμα 11,7% υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου δίνει η νέα  δημοσκόπηση της Rass, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Action24. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή φαίνεται να μένει εκτός Βουλής, ενώ μάχη για την είσοδο στη Βουλή δίνουν, με οριακά ποσοστά, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

    Σύμφωνα με τη Rass, η μέση τιμή στην εκτίμηση ψήφου είναι ΝΔ 39,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, Κίνημα Αλλαγής 8,2%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ25 3%, Χρυσή Αυγή 2,7%, Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%.

    Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής:

    ΝΔ 35,2%
    ΣΥΡΙΖΑ 25,4%
    ΚΙΝΑΛ 8%
    ΚΚΕ 5,7%
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%
    ΜΕΡΑ25 2,8%
    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,5%
    ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,8%
    ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,6%
    ΑΛΛΟ 3,8%
    ΑΚΥΡΟ 2,3%
    ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ 7,9%

    Στην ερώτηση για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΝΔ, το 61,6% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 29,9% για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και για άλλο λόγο απαντά το 7,5%. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 50,4% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 37,6% για να μην έρθει η ΝΔ, ενώ για άλλο λόγο λέει το 11,8%.

    Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 48,3% των ερωτηθέντων απαντούν να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα και να μπει στην κυβέρνηση, το 20,4% να δώσει ψήφο ανοχής χωρίς να μπει στην κυβέρνηση και το 23% να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

    Δημοσκόπηση Interview

    Αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 έδρες και ποσοστό που κυμαίνεται από 32,7% έως 38,7% δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης. Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ φαίνεται στο 11,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 22,4% και η ΝΔ 33,9%.

    H επόμενη βουλή θα είναι εξακομματική με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και με ποσοστό 3,8% που με αναγωγή μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές, να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο. Μάχη για την είσοδό του θα χρειαστεί να δώσει το κόμμα ΜεΡα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς το ποσοστό του κυμαίνεται στο 2,4%. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα είναι στο 89%, ενώ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο 79%.



    ΣΧΟΛΙΑ