• Πολιτική

    Γιατί πανηγυρίζουν στο Μαξίμου – Ποια τα «καμπανάκια» που χτυπούν οι πολίτες για την κυβέρνηση

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης


    Ποτέ άλλοτε στη Μεταπολίτευση ένα κόμμα που κυβερνά δεν είχε τόση αποδοχή από τον κόσμο, σε συνδυασμό με την πλήρη αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό και μόνο τα δικά τους λάθη μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους.

    Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, επιβεβαίωσε την παντοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος, την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επωφεληθεί από το κενό που υπάρχει στην αντιπολίτευση.

    Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να πανηγυρίζει για την τεράστια διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται πολύ μπροστά ως προς τη δημοφιλία, ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστεί και για μια σειρά από μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες.

    Κατ’ αρχάς η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 30,5% ως προς την πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 10,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,4%, το ΚΚΕ στο 8,1%.

    Ως προς την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται στο 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,4%, το ΠΑΣΟΚ στο 14%, το ΚΚΕ στο 10% ενώ η Ελληνική Λύση έχει «απογειωθεί» στο 7,2%.

    Στα καλά νέα για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό και η δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, βρίσκεται στο 41% με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι μόλις στο 6%, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι στο 4%.

    Ως προς τις δημοτικότητες ο Κ. Μητσοτάκης έχει 50% αρνητικές γνώμες και 47% θετικές. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης έχει 71% αρνητικές και μόλις 23% θετικές γνώμες.

    Στα θετικά και η αξιολόγηση του πρωθυπουργού συνολικά ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο πρωθυπουργός έχει 44% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές ενώ ο κ. Κασσελάκης έχει 17% θετικές και 74% αρνητικές.

    Όλα τα συγκρίσιμα στοιχεία της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα κόμματα και του Κ. Μητσοτάκη με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ και του πρωθυπουργού, 4,5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Ιούλιο του 2019.

     

    Τα καμπανάκια

    Όμως, για την κυβέρνηση υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, πολλές προειδοποιήσεις από τους πολίτες και πολλές κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αλλάξει η ελληνική κοινωνία.

    Η «μονοκρατορία» της ΝΔ και η ελλιπής άσκηση αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες αλαζονείας, κάτι που μπορεί να αντικατροπτρίζεται και στο κυβερνητικό έργο.

    Για παράδειγμα η ελληνική κοινωνία είναι δυσαρεστημένη ως προς την οικονομική του κατάσταση.

    Οι πολίτες προτάσσουν τα οικονομικά, ως τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα με την ακρίβεια να προβληματίζει τους περισσότερους.

    Με αφορμή διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί τελευταία (οπαδική βία, νεκρός αστυνομικός σε καταδίωξη, ληστείες, επεισόδια) οι πολίτες θέτουν και ζητήματα δημόσιας τάξης.

    Οι 4 κορυφαίες αρνητικές επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    Εδώ οι πολίτες βάζουν χαμηλό βαθμό στην κυβέρνηση ενώ αντίθετα θεωρούν ότι παράγεται έργο σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Για την οικονομία οι πολίτες θεωρούν ότι η ακρίβεια με ποσοστό 42% είναι το βασικότερο πρόβλημα και η οικονομία με 36% ακολουθεί.

    Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%.

     

     

    Με απλά λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ακόμη πολλά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει καθημερινά τους πολίτες, οι οποίοι «κόβουν» δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% λέει ότι θα δαπανήσει περίπου τα ίδια στις γιορτές, το 36% λιγότερα και μόλις 23% περισσότερο.

    Κοινωνικά θέματα

    Καλό βαθμό δείχνουν να βάζουν οι πολίτες στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά.

    Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

     

     

    Είναι ουσιαστικά μια ψήφος εμπιστοσύνης στη μεγάλη μεταρρύθμιση που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Πρόβλημα για την κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθεί η υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.

     

     

    Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

    Η εικόνα όμως, αλλάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, με το 56% των ερωτηθέντων να απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.

    Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει.

    Οπαδική βία

    Μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι πολίτες και για την οπαδική βία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

    Αναφορικά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη.

    Συμπερασματικά: Η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο. Εχει πολλά θετικά μηνύματα από τους πολίτες για θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά, ο τουρισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

    Αλλά πρέπει να ακούσει τις «καμπάνες» που ηχούν συνεχώς για τη μεγάλη ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Και πρέπει να ακούσει την κοινωνία και για το θέμα της εγκληματικότητας αλλά και για την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσκόπηση Pulse: Διχασμένοι οι πολίτες για γάμο ομοφύλων και μη κρατικά πανεπιστήμια

    Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ – Συνεχίζεται η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

     Αιχμή του δόρατος για την αλλαγή η μεταρρύθμιση Πιερρακάκη



    ΣΧΟΛΙΑ