• First Top Stories

    Γιατί δεν… ιδρώνει το Μαξίμου από τους βρυχηθμούς Καμμένου

    • Νένα Σώκου

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Σκληραίνει τη στάση του ο Πάνος Καμμένος όσο πλησιάζει η 30ή Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σε μια νέα προσπάθεια να συσπειρώσει το αποδεκατισμένο κόμμα του, επανέλαβε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, φέρνοντας μεν ενόχληση στο Μαξίμου, αλλά όχι και ταραχή.

    «Η συμφωνία δεν θα κυρωθεί. Εμείς, που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε. Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό. Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.

    Η αντίδραση της κυβέρνησης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στις νέες προειδοποιήσεις Καμμένου ήταν σχεδόν… αδιαφορία. Είναι γνωστή η θέση του κ. Καμμένου και είναι σεβαστή, είπε και εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο ελληνικό κοινοβούλιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

    Τα ίδια είχε πει προ ημερών και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Είχε κάνει την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου και είχε προβλέψει πως θα υπάρξει «σαφής πλειοψηφία» για την κύρωσή της. Το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «151, 152, 153 ψήφοι».

    Πάντως, όσο οι ημερομηνίες πλησιάζουν, το σίγουρο είναι ότι ο Πάνος Καμμένος θα κινείται με αυτόν τον τρόπο, διαβεβαιώνοντας συνεχώς τους ψηφοφόρους του ότι… θα ρίξει την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το εκλογικό κοινό του και να κερδίσει ψήφους από το δεξί άκρο της ΝΔ, κάτι που συμφέρει και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Τα προαπαιτούμενα για την κύρωση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ έχουν «ουρά», καθώς μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα, σειρά παίρνουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα εργαστούν για τη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία 2/3 ακολουθούμενη από συζήτηση 30 ημερών.

    Την ίδια ώρα, η εκλογολογία σέρνεται και σε περίπτωση κοινοβουλευτικού «ατυχήματος» -απόσυρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ή κατάθεση πρότασης μομφής (από τον Δεκέμβριο και μετά)- υπάρχει το ενδεχόμενο οι εκλογές να προκηρυχθούν για τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση ο Νίκος Βούτσης δήλωσε προ ημερών ότι καλά έκανε ο πρωθυπουργός και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάλπες δυο-τρεις μήνες νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019.

    Η κυβέρνηση, πάντως, ποντάρει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τους βρυχηθμούς Καμμένου, αφού εκτιμούν αφενός ότι όποια φθορά ήταν να φέρει την έφερε, αφετέρου μπαίνει στο «βιογραφικό» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο ηγέτης που έλυσε ένα πρόβλημα, το οποίο χρόνιζε για δεκαετίες.

    Εξάλλου, το στοίχημα για το κλείσιμο της ψαλίδας παίζεται αλλού για τους κυβερνητικούς, στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, με την κυβέρνηση να τα δίνει όλα για το θέμα των συντάξεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Καμμένος: Να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών – Ο Ζάεφ την παραβιάζει

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος: Δημοψήφισμα, μετάθεση της κύρωσης ή εκλογές, αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ