• Πολιτική

    Γερμανικά ΜΜΕ: Στήριξη και κριτική στην πρόταση Μακρόν-Μέρκελ

    • NewsRoom


    Την στήριξή τους, αλλά και την κριτική τους, στην γερμανογαλλική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο «σχέδιο Μερκρόν», όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, εκφράζουν πολιτικοί και αναλυτές στην Γερμανία.

    Βέβαιος για την έγκριση του σχεδίου και από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD), εξαίροντας το γεγονός ότι οι δύο χώρες, ενώ είχαν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρουσίασαν τελικά κοινές προτάσεις. «Είναι το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή λύση. Θα πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρούμε λύση σύντομα», τονίζει ο κ. Μάας.

    Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ραλφ Μπρινκχάους σημειώνει μιλώντας στο Spiegel ότι είναι «καλό και σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταθέτουν κοινή πρόταση για ταμείο ανασυγκρότησης». Επιπλέον, ο κ. Μπρινκχάους, ο οποίος ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές των ευρωομολόγων δεν ερμηνεύει την γερμανογαλλική πρόταση ως κοινή ανάληψη ευθύνης: «Αυτή η πρόταση δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί και χωρίς αμοιβαιοποίηση χρεών», αναφέρει και ζητά ταυτόχρονα τα κεφάλαια του ταμείου να διατεθούν σε στοχευμένες διαρθρωτικές βελτιώσεις και βιώσιμη ανάπτυξη και «να μην μοιραστεί χρήμα με το ποτιστήρι». Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων του CDU Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επισημαίνει ότι «στην αξιολόγηση της πρότασης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην μπουν από την πίσω πόρτα τα απαράδεκτα ευρωομόλογα».

    Ο υποψήφιος αρχηγός του CDU και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, εκφράζει πάντως την στήριξή του στο σχέδιο που παρουσίασαν χθες η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Το βρίσκω ιδιαίτερα καλό», δηλώνει ο κ. Μερτς στο Spiegel και τονίζει ότι «δεν υπάρχει στην Ευρώπη άλλη χώρα, η οποία να έχει τόσο μεγάλο συμφέρον να ξαναρχίσει να λειτουργεί η Ε.Ε. και κυρίως η κοινή αγορά, από την Γερμανία». Διευκρινίζει δε ότι οι πόροι για το ταμείο ανασυγκρότησης «δεν είναι χρήματα τα οποία θα έρθουν από την Γερμανία και την Γαλλία, αλλά από τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε.».

    Την γερμανογαλλική πρόταση χαιρετίζει και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία καταθέτουν κοινή πρόταση για την διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σε ό,τι αφορά το «ταμείο ανασυγκρότησης», επισημαίνει ότι θα αποτελέσει «σημαντικό μήνυμα για την ικανότητα της Ε.Ε. να δρα, αλλά και για την αλληλεγγύη» των μελών της. «Είναι σημαντικό οι δαπάνες αυτού του ταμείου να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στα (εθνικά) προγράμματα των κρατών – μελών (…) Όλη η Ευρώπη έχει συμφέρον να στηριχθούν οι πιο σοβαρά πληγείσες χώρες», δηλώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων σε διασυνοριακές υποδομές συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Φούεστ τονίζει ωστόσο ότι η χρηματοδότηση από το ταμείο πρέπει να είναι εφάπαξ και να συνοδεύεται από σχέδιο αποπληρωμής, η οποία πρέπει να ξεκινήσει με την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης.



    ΣΧΟΛΙΑ