• Πολιτική

    Γερμανία: Τουρκία και Λιβύη να σεβαστούν τα κυριαρχικά διακαιώματα Ελλάδας – Κύπρου

    • NewsRoom


    Τη στήριξή της στην Ελλάδα και στη Κύπρο δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μαρία Άντεμπαρ, αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, καλώντας τις δύο χώρες να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η Γερμανία ρητά στηρίζει την αλληλέγγυα στάση που επέδειξε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι δε οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να γίνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως με τη συμμετοχή των παράκτιων κρατών» ήταν τα λόγια της Γερμανίδας εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Πηγή της καγκελαρίας αναμένει πάντως ότι τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα αναφερθούν στο θέμα και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «όπως και στο παρελθόν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η θέση της Γερμανία είναι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου».

    Δεν γνωρίζουμε τι γράφει το κείμενο της συμφωνίας

    Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της συμφωνίας, η κ. Αντεμπάρ δήλωσε ότι Γερμανία δεν διαθέτει την «επίσημη εκδοχή» του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Κατά πόσο όμως έχει νομική υπόσταση μια συμφωνία από τη στιγμή που πολλά κράτη στον κόσμο αλλά και στην ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Λιβύης; Σε αυτή την ερώτηση της Deutsche Welle η κ. Αντεμπάρ δεν θέλησε να απαντήσει. Επεσήμανε μόνο ότι για τη Γερμανία και τον ΟΗΕ η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ένας «αναγνωρισμένος συνομιλητής».

    Το Βερολίνο δεν θεωρεί πάντως πιθανό ότι πέρα από την καταδίκη της συμφωνίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν και κάποιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Επίσης το Βερολίνο δεν διαθέτει πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει επί της αρχής θέμα σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναφερθεί στη συμφωνία για το προσφυγικό με την Άγκυρα. Επ’ αυτού όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις.

    Ωστόσο η κ. Αντεμπάρ τόνισε ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει γραπτώς το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά έχουν ακούσει ως προς τους όρους της μέσα από δημοσιεύματα του Διεθνούς τύπου.

    «Γνωρίζουμε την συμφωνία από δημόσιες δηλώσεις στον Τύπο. Δεν μπορούμε από εδώ να εξετάσουμε μια συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε και την οποία δεν γνωρίζουμε», τόνισε η κυρία Άντεμπαρ και παρέπεμψε στην δήλωσή της περί οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών.

    «Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση στην Τρίπολη νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, δεν μπορώ να κάνω σεμινάριο για θέματα διεθνούς δικαίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβύη», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ