• Πολιτική

    Γ. Οικονόμου: Αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας μέσω τεχνολογίας

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου


    O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΙ” αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των τροχονομικών παραβάσεων, τονίζοντας ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα που “οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά και ουσιαστικά όχι μόνο για την ασφάλεια και την προστασία αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών”, ενώ γνωστοποίησε ότι αύριο, Τρίτη 5 Αυγούστου, θα γίνει μία πολύ μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για θέματα οδικής ασφάλειας και τροχαίας.

    Ο κ. Οικονόμου, αρχικά, χαρακτήρισε ως “πολύ πετυχημένες” τις δύο αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν την Παρασκευή (1/9) και το Σάββατο (2/9) στην παραλιακή, τόνίζοντας ότι είναι κινήσεις που θα επαναλαμβάνονται μέχρι “…να εμπεδώσουν όλοι ότι πλέον δεν είναι πράγματα αυτά με τα οποία μπορούμε να παίζουμε”. “Ό,τι απαγορεύεται, απαγορεύεται. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε ορισμένους να θεωρούν ότι ένας δημόσιος δρόμος ευρείας κυκλοφορίας, που έχει δικαίωμα ο καθένας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να κινείται, να μετατρέπεται σε πίστα αγωνιστικών δραστηριοτήτων και βεβαίως με τη συνεπακόλουθη ηχορύπανση που και αυτή είναι τραγική” προσέθεσε.

    Μεγάλο στοίχημα αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια της αξιοποίησης της τεχνολογίας και των ψηφιακών δυνατοτήτων, όχι μόνο στην καταγραφή των παραβάσεων και στο αρχείο, αλλά γενικότερα η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη συνδρομή τού έργου της Αστυνομίας σε ό,τι έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια και τις τροχαίες παραβάσεις.

    Αναφορικά με τις ποινές των τροχονομικών παραβάσεων, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι εξετάζονται αυστηρότερες ποινές ενώ προσέθεσε ότι πρέπει αυτές να εφαρμόζονται. “Πρέπει να πας, κατά τη γνώμη μου, σε πιο δραστικά ζητήματα. Και τι είναι το πιο δραστικό ζήτημα; Το πιο δραστικό ζήτημα είναι η αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Αφαίρεση της άδειας οδήγησης πολύμηνη στην αρχή, πολυετής μετά, καθολική αφαίρεση σε μια τρίτη φάση, εάν κανείς δει ότι πρόκειται για υπότροπο στις ίδιες ή άλλες παραβάσεις” σημείωσε σχετικά ο υπουργός.

    Παράλληλα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε είναι προτεραιότητα του Υπουργείου να μπει ένα τέλος στην αποδυνάμωση της Τροχαίας, σημειώνοντας ότι μόνο μέσα στο 2023 αποσπάστηκαν από την Τροχαία 250 άτομα. “Θα προσθέσουμε δυνάμεις στην Τροχαία, άμεσα αποσπασμένοι θα γυρίσουν και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν” τόνισε.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πλέον έχουν εντολή και ομάδες ΔΙΑΣ να καταγράφουν και να αποδίδουν και τις ανάλογες ποινές και σε τροχαίες παραβάσεις.

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο, και για αυτό ακριβώς σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση έχει βελτιωθεί φοβερά σε σχέση με το παρελθόν, “κυρίως μετά την υβριδική επίθεση που είχαμε το 2020”. Επιπλέον σημείωσε ότι από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 120.000 αποτροπές παράνομων εισόδων στη χώρα και έχουν συλληφθεί πάνω από 500 διακινητές μεταναστών.

    Παράλληλα δήλωσε ότι συνεχίζεται η επέκταση του φράκτη στον Έβρο και ότι έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 150 συνοριοφύλακες οι οποίοι θα είναι στην Ροδόπη και στην Καβάλα.

    Σχετικά με την εγκληματικότητα στην κοινότητα των Ρομά ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι εύκολο στην αντιμετώπισή του και δεν είναι θέμα μόνο αστυνομικής αντιμετώπισης. “Χρειάζεται κι εδώ ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται και θα εντατικοποιηθεί και το επόμενο διάστημα. Λέω και πάλι, όμως, ότι πέραν της αστυνομικής καταστολής να δούμε δύο ζητήματα, την εφαρμογή των νόμων και των ποινών και δεύτερον, τη συνεργασία με την κοινότητα Ρομά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομόνωση των εγκληματικών στοιχείων μέσα στην κοινότητα των Ρομά που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και στην κοινωνία και -είμαι βέβαιος- και στους Ρομά” σημείωσε σχετικά.

    Για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων ο κ. Οικονόμου είπε ότι όσοι επιμένουν ότι τα νέα δελτία θα έχουν τσιπάκι παρακολούθησης “κινούνται στη σφαίρα του παραλογισμού και του σκοταδισμού”.

    Σημείωσε ότι στο δελτίο ταυτότητας μπορεί να προστεθεί, εφόσον νομοθετηθεί από τον Δεκέμβριο και μετά, ένας προσωπικός αριθμός που θα βοηθήσει, πέραν των χαρακτηριστικών που έχει μία ταυτότητα, και στη διευκόλυνση της συναλλαγής με το κράτος σε μία σειρά από υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη.

    Παράλληλα επανέλαβε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και δεν θα χακάρονται, ενώ τόνισε ότι οι φωτογράφοι δεν αποκλείονται από τη διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας καθώς ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να πάει και στους φωτογράφους να βγάλει τη φωτογραφία για ταυτότητα ή να το κάνει και στο αστυνομικό τμήμα.

    Τέλος, ο κ. Οικονόμου εξήρε την στάση συγκεκριμένων προσωπικοτήτων της ελλαδικής Εκκλησίας στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι από το 2026 και μετά τα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν.

    Διαβάστε επίσης

    Τσκαλώτος: Η αριστερή ταυτότητα καθόρισε την πλειοψηφία το 2015

    Χαρδαλιάς: Προτεραιότητά μου η καθημερινότητα των πολιτών, η μάχη του αυτονόητου

    Φάμελλος: Ανάγκη να επανέλθουν οι ενημερωτικές εκπομπές και η ειδησεογραφία στην ΕΡΤ3



    ΣΧΟΛΙΑ