• Πολιτική

    Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο αντίο σε μια μεγάλη αγωνίστρια – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

    • Νένα Σώκου

    Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Φώφη Γεννηματά (ΑΠΕ)


    Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης σήμερα το τελευταίο αντίο στην Φώφη Γεννηματά, που έφυγε από την ζωή τόσο πρόωρα, στα 56 της χρόνια, νικημένη από τον καρκίνο.

    Το φέρετρο έφτασε ήδη στην Μητρόπολη Αθηνών σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και τις σημαίες του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Λίγο αργότερα, στις 2 το μεσημέρι, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

    Η κηδεία της θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη, σε χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

    Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, καθώς με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα Τετάρτη έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος.

    Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα και οι προεκλογικές δραστηριότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν ανασταλεί.

    Ανθοδέσμες στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά (ΑΠΕ)

    Όλοι θα είναι παρόντες για το ύστατο χαίρε, η οικογένειά της, σύντροφοι, φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι. Γιατί αυτή είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει: μια ζωή αφιερωμένη στο να ενώνει και να συνθέτει, όπως κατάφερε να ενώσει και το κόμμα της μετά την πολιτική θύελλα που το σάρωσε, απειλώντας το ακόμη και με αφανισμό μετά την σκληρή εποχή των μνημονίων.

    Ζωή με θάρρος και γενναιότητα

    Αφήνει πίσω της σημαντική πολιτική κληρονομιά, που οι διάδοχοί της οφείλουν να σεβαστούν, αλλά αφήνει και μαθήματα ζωής, αξιοπρέπειας και θάρρους.

    Από αφηγήσεις συνεργατών και συντρόφων της έγινε εκ των υστέρων γνωστό ότι η υποτροπή στην υγεία της δεν ήταν θέμα μόνο των τελευταίων ημερών. Γνώριζε ότι η κατάστασή της είχε δυσκολέψει, παρ’ όλα αυτά μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν παρούσα παντού, συνεπής στο πρόγραμμά της.

    Λιποθυμούσε και έλεγε «όχι ακόμη», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Λιάνης.

    Ποτέ δεν άφησε την ασθένειά της να την καταβάλλει, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα ζωής για χιλιάδες ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που διαγιγνώσκονται καθημερινά με σοβαρές ασθένειες.

    Με δύναμη και θάρρος, κοίταξε τον καρκίνο κατάματα, συνέχισε δίνοντας καθημερινό αγώνα τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Βουλευτής, αρχηγός κόμματος, μητέρα τριών παιδιών, σύζυγος: ρόλοι παράλληλοι τους οποίους δεν εγκατέλειψε μέχρι που την εγκατέλειψαν και οι τελευταίες δυνάμεις της.

    Το ρολόι έδειχνε 12:04 το μεσημέρι στις 25 Οκτωβρίου, όταν «η Φώφη πέθανε»… Αυτή η φράση βγήκε από τα χείλη όλων προδίδοντας πρώτα το σοκ και μετά την θλίψη.

    Ο καρκίνος…

    Η Φώφη Γεννηματά διαγνώστηκε με καρκίνο για πρώτη φορά το 2008, όταν ήταν 43 ετών. Η διάγνωση έγινε στον δεξιό μαστό, στη διάρκεια τακτικών εξετάσεων στις οποίες υποβαλλόταν εξαιτίας του βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού.

    Αμέσως υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και στην συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, στο νοσοκομείο Memorial, ακολούθησε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

    Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 12 Οκτωβρίου, κι εν μέσω προεκλογικού πυρετού στο ΚΙΝΑΛ, οι δυνάμεις της την εγκατέλειψαν. Εισήχθη στον Ευαγγελισμό με διάγνωση ατελή ειλεό, ενώ το ιατρικό ανακοινωθέν έκανε λόγο για υποτροπή της βασικής νόσου.

    Οι εξονυχιστικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι η κατάστασή της ήταν μη αναστρέψιμη, οι γιατροί είχαν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν.

    Η ελπίδα ήταν πλέον να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της, για να μπορέσει να λάβει εξιτήριο και να συνεχίσει αγωγή στο σπίτι της.

    Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή και η επιδείνωση ήταν ραγδαία.

    Άφησε την τελευταία της πνοή κατόπιν νοσηλείας στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού…

    Η αγάπη για τα παιδιά της

    Η μάχη που έδωσε ήταν πολύχρονη και σκληρή. Είχε μιλήσει δημόσια, για να δώσει δύναμη και κουράγιο: «Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ο καρκίνος είναι ανίκητος. Εγώ θα παλέψω… Περνάς από την οργή, από το πένθος, από την αίσθηση της αδικίας, αναγκάζεσαι να κρατήσεις τις καλές στιγμές και αυτό το πράγμα στο τέλος σου δίνει μια δύναμη» είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της, εξηγώντας πως αντλούσε δύναμη από την οικογένειά της.

    Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια είχε μιλήσει και για τον φόβο της να μείνουν μόνα τους τα τρία παιδιά της, η Αιμιλία, ο Γιώργος και η Κατερίνα: «Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

    Είχε περιγράψει ως τη δυσκολότερη στιγμή στη ζωή της, όταν έπρεπε να μιλήσει για το χειρουργείο της στην μεγαλύτερη κόρη της, την Αιμιλία, που τότε ήταν μόλις 9,5 ετών.

    «Τα μικρά μου παιδιά δεν είχαν καταλάβει, αργότερα μιλήσαμε γι’ αυτό. Μια από τις δυσκολότερες στιγμές ήταν όταν μετά το χειρουργείο χρειάστηκε να μιλήσω στην Αιμιλία, η οποία ήταν τότε 9,5 ετών. Στα παιδιά πρέπει να λες την αλήθεια και την είπα» είχε πει σε συνέντευξή της.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ασθένεια του Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου

    Πόση δύναμη χρειαζόταν για να κουβαλήσει ένα τόσο βαρύ οικογενειακό ιστορικό, όταν ο καρκίνος είχε κόψει το νήμα της ζωής και των δύο γονιών της, όταν εκείνη ήταν 30 ετών.

    Ο Γιώργος Γεννηματάς και η Κάκια Βέργου πέθαναν από καρκίνο με διαφορά επτά μηνών ο ένας από τον άλλο. Η Φώφη Γεννηματά έχασε πρώτα τη μητέρα της και στην συνέχεια τον πατέρα της.

    Μεγάλο στήριγμά της εκείνες τις στιγμές, αλλά και στην συνέχεια, ήταν η αδερφή της, Μαίρη.

    Για την απώλεια των γονιών της είχε δηλώσει σε συνέντευξή της: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει.

    «Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ‘καρκίνος’. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ, ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις (…)

    Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο τής ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα, γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι… Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια».

    Η πολιτική πορεία της Γεννηματά

    Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964 και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987.

    Μπήκε από νωρίς στην πολιτική, καθώς ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, υπήρξε από τους κορυφαίους αγωνιστές, ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Στην μνήμη όλων έχει συνδεθεί με το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνικό κράτος. Ο ίδιος υπήρξε εμπνευστής και θεμελιωτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

    Στην ενεργό πολιτική μπήκε το 2000, όταν εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

    Στην συνέχεια έγινε γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς.

    Είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010), αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011), αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ειδικού σκοπού (2011-2012) και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013).

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι επικήδειοι

    Στην νεκρώσιμο ακολουθία επικήδειους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. 

    Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο  17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς- Τσούνης. 

    Όπως είναι γνωστό, η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε την επιθυμία αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

    Κιβωτός ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    EUROBANK: 0026 0178 870100 872073 IBAN : GR3702601780000870100872073 SWIFT / BIC: ERBKGRAA 

    (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens 

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 IBAN:GR3801720230005023032595870

     ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242

    ALPHA BANK: 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534

    XAMOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και το κωδικό 19963.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φώφη Γεννηματά: Τετάρτη η κηδεία και το λαϊκό προσκύνημα – Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ



    ΣΧΟΛΙΑ