• sports

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Φενέρμπαχτσε – Νίκησε 80-64 τον Ολυμπιακό

    • NewsRoom


    H Φενέρμπαχτσε είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, μετά την νίκη της επί του Ολυμπιακού με 80-64 στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Η ομάδα του Ζ. Ομπράντοβιτς εκμεταλλεύτηκε το καυτό κοινό της που υπερτερούσε στο γήπεδο, την ευστοχία των παικτών της από το τρίποντο αλλά και την κακή ημέρα που βρέθηκε ο Ολυμπιακός και κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

    Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικά άστοχος από την περιφέρεια. Σπανούλη και Πρίντεζη κινήθηκαν σε… ρηχά νερά και υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Τούρκων του Ομπράντοβιτς, που είδε σχεδόν όλους τους παίκτες του να πιάνουν υψηλά στάνταρ απόδοσης

    Με τη βοήθεια της έδρας και μεγάλο πρωταγωνιστή στα πρώτα λεπτά τον Κάλινιτς η Φενέρ πήρε από την αρχή το προβάδισμα και μετά το 5-6 με το οποίο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 8-0 (13-6) για να κλείσει την πρώτη περίοδο στο +8 (26-18).
    Κι αυτό ήταν το πρώτο καμπάνακι καθώς 26 πόντοι ήταν απαγορευτικοί για τους ερυθρόλευκους, με την κατάσταση να βελτιώνεται όταν μπήκαν στο παρκέ οι… εφεδρείες.

    Ο Σφαιρόπουλος στα πρώτα λεπτά της β’ περιόδου άλλαξε πεντάδα και πήρε τρομερές βοήθειες από Μιλουτίνοφ, Γουότερς, Αγραβάνη, οι οποίοι έριξαν τη διαφορά στους 4 (29-25), ωστόσο κάποιες αμυντικές αδράνειες επέτρεψαν στον Μπογκντάνοβιτς να στείλει τη διαφορά στο +9 (34-25).

    Ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους το μεγάλο τρίποντο του Μάντζαρη και το καλάθι του Μπιρτς σε νεκρό χρόνο έριξαν τη διαφορά στο 39-34 με τη λήξη του ημιχρόνου κρατώντας ανοικτά τα πάντα στον μεγάλο τελικό.

    OSFP1os4

    Με τα μεγάλα σουτ του Μάντζαρη και κάποιες καλές άμυνες, ο Ολυμπιακός κρατούνταν στο ματς (44-40), στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Η Φενέρ αντέδρασε, με τον Μιλουτίνοφ μέχρι τα μισά να κρατά τους «ερυθρόλευκους» (49-44). Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφυγαν από το… παρκέ. Από την άλλη, οι Τούρκοι δεν το άφησαν αυτό να περάσει έτσι, όπου έχοντας ευστοχία από τη γραμμή των βολών, αλλά και ένα τρίποντο του Ντατόμε, τους έστειλε στο +13 (57-44), στα τρία λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Στον εναπομείναντα χρόνο, οι πρωταθλητές Ελλάδας έβγαζαν κάποιες καλές άμυνες, αλλά η επιπολαιότητά τους στην επίθεση (με αλλεπάλληλα χαμένα τρίποντα των Σπανούλη και Παπανικολάου), έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να κλείσουν το δεκάλεπτο στο +12 (60-48).

    Πλέον, η Φενέρμπαχτσε είχε αποκτήσει τρομερή ψυχολογία και αυτή της έδωσε μεγάλη… φόρα στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τους Ντατόμε και Άντιτς να στέλνουν τη διαφορά στους 18 πόντους (68-50), μέσα σε δύο λεπτά. Ακολούθησε ένα στείρο δίλεπτο για τις δύο ομάδες, με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού στο 34’. Στη συνέχεια, ο Μπογκντάνοβιτς έβαλε πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση, καθώς με δικό του τρίποντο έστειλε τους Τούρκους στο +19 (73-54), στα πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έπαιζαν με τον χρόνο, αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας το είχαν παρατήσει και έτσι η διαφορά πήγε ακόμη και στο +20 (78-58), πριν διαμορφωθεί το τελικό 80-64.

    Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64

    Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Ούντο 10 (9 ρ., 5 κοψ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Σλούκας 3 (1 τρ., 5 ασ.), Νάναλι 2, Βέσελι 8 (8 ρ.), Κάλινιτς 17 (4 τρ., 5 ρ., 5 ασ.), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 11 (2).

    Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Σπανούλης 9 (2 τρ., 8 ασ.), Γουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 9 (3).



    ΣΧΟΛΙΑ