Πολιτική

FAZ: «Κουτί της Πανδώρας τα ευρωομόλογα»

  • NewsRoom


Eurogroup μέρος 2ον σήμερα το απόγευμα μετά το «ναυάγιο» των 16 ωρών. Πώς βλέπουν το θέμα του ευρωομολόγου οι γερμανικές εφημερίδες.

«Η κρίση του κορονοϊού ανοίγει παλιές πληγές στην Ευρώπη» επιγράφει το Spiegel Online σε άρθρο του για το ναυάγιο του Eurogroup.

Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι «μετά από 16 ώρες η συνεδρίαση κατέληξε σε αδιέξοδο, όταν άναψαν τα αίματα για ένα παλιό ζήτημα. Την καχυποψία των βόρειων χωρών έναντι του ευρωπαϊκού νότου. Το ζητούμενο είναι υπό ποιους όρους θα χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες που χρειάζονται στήριξη. Η αντιμετώπιση της πανδημίας παραείναι για ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, γενικό και αόριστο κριτήριο, μιας και υπάρχουν φόβοι ότι χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια για να κλείσουν τρύπες στον προϋπολογισμό τους».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Το κουτί της Πανδώρας»: «Παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup ανέβηκαν οι τόνοι, όταν η συζήτηση έφθασε στους όρους της βοήθειας, ένας συμβιβασμός είναι εφικτός. Πίσω από τις διαφωνίες των υπουργών Οικονομικών κρύβεται ωστόσο η διένεξη για τα ευρωομόλογα.

Είναι αδιάφορο αν τα ομόλογα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνο τον κορονοϊό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή θα εκδοθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι υποστηρικτές του ευρωομολόγου γνωρίζουν καλά ότι η εισαγωγή τους θα αλλάξει μακροπρόθεσμα την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Το επιχείρημα ότι πρόκειται απλά για εξαίρεση προδίδει, στην καλύτερη περίπτωση, απλοϊκό τρόπο σκέψης. Όποιος ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, δύσκολα το κλείνει».

Πηγή: Deutsche Welle


ΣΧΟΛΙΑ