• Πολιτική

    Fast track πώληση δανείων στα funds φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο


    Με συνοπτικές διαδικασίες θα πωλούνται πλέον τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια στα funds (fast track), σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα αίρεται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν μέσα σε 12 μήνες τους οφειλέτες και τους εγγυητές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, πριν την πώλησή τους στα funds. Ταυτόχρονα αίρεται και η δυνατότητα που παρέχεται, από το ισχύον καθεστώς, στους οφειλέτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας.

    Το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή πώληση του δανείου χωρίς πρότερη ενημέρωση, ίσχυε μόνο για τους μη συνεργάσιμους οφειλέτες. Πλέον το μέτρο επεκτείνεται και στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ δε συμπεριλαμβάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων.

    Το ισχύον καθεστώς (Παρ.2 Άρθρο 3 ν. 4354/2015) που πρόκειται να αλλάξει με όσα αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει όπως: “αναγκαία προϋπόθεση για να προσφερθούν προς πώληση οι απαιτήσεις των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι να έχει προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής μέσα σε 12 μήνες πριν από την προσφορά, πριν ή μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας (ν. 4224/2013).

    Εξαιρούνται από την ως άνω προϋπόθεση απαιτήσεις επίδικες ή επιδικασθείσες και απαιτήσεις κατά οφειλετών μη συνεργάσιμων κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4224/2013, όπως αυτή ισχύει. Επί μεταβιβάσεως απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων ο νέος εκδοχέας συνεχίζει τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας από το στάδιο που ήταν πριν τη μεταβίβαση.”

    Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για τη λειτουργία των funds. Επίσης προβλέπεται πως οι εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις οι οποίες λαμβάνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και εποπτεύονται από την ΤτΕ, δεν είναι απαραίτητο να εδρεύουν στην Ελλάδα. Κάτι που εφαρμόζεται και σε εταιρείες, που έλαβαν άδεια πριν τεθεί σε ισχύ το πολυνομοσχέδιο.

    Επίσης η ενημέρωση των οφειλετών και των εγγυητών μπορεί να γίνει και με email πιθανότατα και με sms. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου: “Αναγγελία της καταχώρισης γίνεται ατύπως προς τους οφειλέτες και τους εγγυητές με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι προβλέπει το πολυνοσμοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Όλες οι αλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και το Μεσοπρόθεσμο



    ΣΧΟΛΙΑ